Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Protocol de colaborare între Patriarhie şi Ministerul Agriculturii


   Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Constantin, au semnat luni un protocol de colaborare pentru promovarea satului românesc. Obiectivele protocolului sunt: informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii și a satului românesc prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin susținerea campaniei „PNDR vine în satul tău”, precum și prin alte programe; promovarea valorilor tradiționale ale comunității rurale în vederea conservării și dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educațional, social și natural al satului românesc.
    Totodată, se vor avea în vedere organizarea de întruniri, seminarii, simpozioane, destinate locuitorilor din zone rurale și implicarea acestora în proiecte culturale și educaționale cu scopul păstrării conștiinței și identității românești, stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul și conștientizarea importanței asocierii și comasării terenurilor, dar și organizarea în parteneriat a unor activități cu scopul valorificării resurselor locale. Protocolul de colaborare dintre Patriarhia Română și Ministerul Agriculturii se încheie pe o perioadă de un an cu posibilitatea prelungirii printr-un act adițional.
    În opinia lui Daniel Constantin, „alături de învățător, de medic, instituția Bisericii, instituția preotului reprezintă un element de încredere care poate să determine coeziunea socială de care este nevoie în mediul rural”. Ministrul Agriculturii a precizat că în vederea implementării obiectivelor protocolului Patriarhia Română va organiza o serie de colocvii, seminarii, activități de informare și dezbatere la care vor participa și reprezentanți ai MADR. El a dat asigurări că, deși protocolul a fost semnat cu BOR, „măsurile pe care Ministerul Agriculturii le are în vedere se referă la toți locuitorii României, indiferent de valorile pe care le promovează sau le apără o persoană”. „Deci informațiile nu se vor opri numai la nivelul comunităților unde există ortodocși”, a subliniat Constantin.
    Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, „pământul este un dar al lui Dumnezeu, iar omul are responsabilitatea sfântă de a-l proteja și cultiva”, motiv pentru care „colaborarea dintre Biserică și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este necesară, cu atât mai mult cu cât satul românesc este în prezent îmbătrânit și sărăcit, având nevoie de o implicare activă a tinerilor în proiectele de dezvoltare rurală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?