Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Părinţii şi autorităţile susţin campania noastră privind introducerea Triajului zilnic la grădiniţele cu program normal


   Reacțiile nu au întârziat să apară în urma articolului publicat în ediția de ieri a cotidianului nostru și intitulat „Introduceți TRIAJUL zilnic și la grădinițele cu program normal!”. Atât reprezentanții Primăriei Focșani cât și cei ai Inspectoratului Åžcolar Județean au fost de acord că triajul trebuie făcut zilnic, atât la grădinițele cu program prelungit, cât și la cele cu program normal.

Iată declarațiile:


Primarul Decebal Bacinschi
: „De la Prefectură am primit o adresă prin care ni s-a solicitat să transmitem de ce posturi avem nevoie. În aceste condiții, cred că se va face o situație centralizată la nivelul Guvernului pentru a se vedea ce se poate debloca. Domnul vicepremier Liviu Dragnea a vehiculat această idee, că vom avea posibilitatea să angajăm, în condițiile în care numărul personalului este foarte mic. Numai în sistemul educațional și sanitar avem nevoie de 109 persoane. Ceea ce putem acoperi noi din bugetul local este doar achiziționarea de medicamente, modernizarea și dotarea spațiilor din cabinetele medicale, ceea ce am făcut deja. Finanțarea posturilor din cabinetele școlare trebuie asigurată de Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică”.

Micșunica Baciu – Director executiv Direcția resurse umane Primăria Focșani
: „Posturile sunt blocate. Noi am cerut deblocarea posturilor în nenumărate rânduri, măcar pentru câteva. Avem 14 posturi vacante pentru asistenți medicali și medici. Finanțarea acestor posturi trebuie asigurată de Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, nu avem voie să plătim din bugetul local. Nu are cum să asigure un singur om triajul. Dacă deblochează vreun post trebuie să asigure și finanțarea. În 2009 au fost preluate de Primărie aceste posturi din cabinetele medicale de la Spital. Între timp, din asistenți și medici au mai ieșit la pensie, au decedat și nu s-au mai făcut angajări, s-au blocat posturile și de aici deficitul. Au fost făcute adrese la Ministerul Sănătății. Au fost deblocate posturile din spitalele preluate de administrațiile publice locale, cele vacantate după 1 ianuarie 2012.  Am solicitat să se deblocheze și la noi, la Primărie, nu erau multe posturi. Așteptăm o schimbare”.

Vasilica Zaharia, inspector școlar general

„Este chiar foarte bine să se facă un astfel de triaj cu cadre de specialitate. Nu totdeauna părinții sesizează la timp dacă este bolnav copilul și atunci ar fi nevoie. Sigur, acest triaj mai este făcut și de educatori, dar ar fi mai bine ca un cadru medical să facă acest lucru”.

Lina Vlăsceanu, inspector pentru învățământ preșcolar și primar din cadrul ISJ

„Mi se pare absolut normal să fie triați și copiii de la program normal la fel cum sunt triați și cei de la program prelungit. Eu sunt de acord cu propunerea dumneavoastră”.

Foarte mulți cititori au comentat pe www.monitorulvn.ro situația prezentată de cotidianul nostru:

„Toate aceste articole ale dvs sunt inutile atâta timp cât nu se iau măsurile necesare. Copilul meu, de la începutul anului stă mai mult acasă. Nu sunt singura mămică disperata. (…) Copiii sunt primiți indiferent dacă sunt răciți sau nu și asta pentru că directoarea nu ia nicio măsură.Nu am auzit nici măcar o dată cuvântul triaj, iar eu nu am văzut nici măcar o dată să-mi controleze copilul. (…) Conducerea acestor grădinițe are nevoie de cineva cu perspective largi, cineva mai tânăr și care să iubească copiii”.
DE mama 2, postat pe 04-04-2013, la 09:41

„Åži eu am avut copilul la grădiniță și în ciuda triajului erau copii care aveau medicamentele la ei și le dădeau educatoarele tratamentul! Conta într-adevăr al cui era copilul!”
DE Ioana, postat pe 04-04-2013, la 11:57

„La Grădinița nr 18 Focșani, aceeași problemă!!!!”
DE Catalina, postat pe 04-04-2013, la 12:26

„Åži la Grădinița nr 15 este aceeași problemă. Nu interesează pe nimeni, nu răspunde nimeni. E debandadă totală”.
DE Maria, postat pe 04-04-2013, la 13:31

„Åži la Grădinița 23 aceeași problemă!”
DE ion, postat pe 04-04-2013, la 13:38

„Åži la Grădinița nr. 1 Sud este la fel”.
DE Parinte, postat pe 04-04-2013, la 13:40

„La Grădinița cu P.P. nr 17 este teroare! Acolo, la grupa mijlocie unde am fetița zilnic vin copii cu sirop – antibiotic. Cred că nu există o grădiniță așa!”
DE gaga, postat pe 04-04-2013, la 13:42

„Să vedeți la grădi 23 cum primesc asistentele de la intrare antibioticul de dimineață! Åži nu le vede nimeni”.
DE de jale, postat pe 04-04-2013, la 13:48

„Eu am copilul la gr nr 7 și sunt fff mulțumit de doamnele, care sunt vigilente. Nu am avut nicio problemă, adevărul este că și noi părinții trebuie să fim cooperanți și realiști”.
DE parinte, postat pe 04-04-2013, la 15:55

„Åži la gr nr 18 asistentele sunt ok. Au grijă de copii, de sănătatea lor. Părerile sunt împărțite.”
DE parinte, postat pe 04-04-2013, la 17:09

„Eu am copilul la grădiniță și sunt mulțumită. Doamnele mă anunță mereu când ceva este în neregulă, sunt foarte drăguțe.Trebuie să știi cum să pui problema.Am văzut și părinți nemulțumiți, dar se pare că problema sunt ei și nu cadrele din grădiniță.Cer prea multă atenție și este imposibil la 160 de suflețele. Mai bine ar critica autoritățile care nu vor să facă angajări.Ar mai trebui personal inclusiv medic”.
DE parinte, postat pe 04-04-2013, la 17:29

Citind mesajele postate de cititorii noștri, am discutat și cu câteva directoare de grădinițe, vizate în comentarii

Adrieana Soare, director al Grădiniței nr 23 din Focșani: „Triajul se face zilnic, asistenta este de la 6.30 dimineața și este în grădiniță până la ora 14.30. Copiii cum intră în unitate, sunt triați. Am avut două cadre medicale, dar una ne-a fost luată. După ora 14.30, dacă vreunui copil i se face rău, are febră în timpul somnului, chemăm părintele să îl ia sau în cel mai rău caz, ambulanța. Ar fi imperios necesar să existe un cadru medical pe toată perioada funcționării grădiniței, dar astea sunt posibilitățile. Cât privește introducerea antibioticelor în grădiniță, este exclus. Într-adevăr mai sunt situații când părinții lasă sirop cu vitamine, dar nu antibiotic, acesta este interzis”.

Fănica Bud, director al Grădiniței nr 19 (și 17)
„Nu dăm voie cu așa ceva în grădiniță. Sunt cazuri speciale ale copiilor ce au diverse alergii sau astm și iau medicație zilnică, dar nu antibiotic. Cred că părinții vorbesc în necunoștință de cauză. Asistenta este foarte severă și nu ar permite așa ceva”.

Mihaela Dogaru, director al Grădiniței nr 18

„Se dau eventual medicamente pentru imunitate, dar în nici un caz la educatoare ci la asistentă. Se efectuează triajul zilnic, dimineața, după care asistenta mai trece și prin clase, în timpul meselor, dar și când dorm copiii.”

   Potrivit unei situații de la ISJ, în Vrancea există 274 de grădinițe, dintre care 43 în mediul urban și 231 în mediul rural. Demersul nostru nu se oprește aici. Vă vom prezenta în edițiile viitoare punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică și vom insista pentru suplimentarea numărului de cadre medicale. De asemenea, vă vom prezenta situația existentă atât în celelalte orașe din județ, cât și în comune. Așteptăm, de asemenea, reacții de la dumneavoastră, cititorii noștri.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?