Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651
Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651

Primele rachete antigrindină vor fi lansate anul acesta


   Primele trageri experimentale cu rachetele antigrindină la nivelul județului Vrancea vor avea loc anul acesta. Guvernul Ponta urmează să aloce patru milioane de lei pentru finalizarea mai multor lucrări la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea. Banii ar urma să fie folosiți pentru finalizarea lucrărilor la centrul de comandă, dotări parțiale la punctul de comandă, la punctele de lansare, respectiv echipament de comunicații, lansatoare de rachete, rachete antigrindină. Practic, dacă lucrările vor fi derulate conform programului, în acest an ar urma să aibă loc primele trageri experimentale cu rachete antigrindină la nivelul județului Vrancea. Inginerul Ion Marin, cel care răspunde de derularea acestui proiect, a arătat că în final vor rămâne șapte puncte de lansare a rachetelor, din care cinci în Vrancea (Bizighești, Panciu, Bolotești, Răcoasa, Ruginești) și două la Galați (Poiana și Nicorești). 
   Lucrările la centrul de comandă al stației antigrindină din Vrancea, amplasată la marginea Focșaniului, au fost demarate anul trecut de către muncitorii firmei Conextrust din Bacău. Termenul pentru executarea lucrărilor este de zece luni. Realizarea lucrărilor la stația antigrindină de la Vrancea este o investiție demarată în perioada guvernului PSD, în 2004, și ar urma să fie finalizată, după nouă ani, tot de un premier social democrat. Doar în 2012 au fost alocați 4,1 milioane lei printr-o hotărâre de guvern a Executivului condus de Victor Ponta.
   Dacă proiectul inițial prevedea 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, în varianta finală au rămas doar 7 localități de unde vor fi lansate aceste rachete. Datorită specificului activității, tragerile cu rachetele antigrindină vor fi efectuate de personal autorizat. Va fi un proces similar celui de funcționare a rachetelor militare, vor fi efectuate trageri în poligon. De aceea, funcționarea sistemului antigrindină va fi încredințată unui operator privat licențiat special pentru această activitate. Este o prevedere trecută special în legislația românească privind această activitate. Funcționarii Ministerului Agriculturii se vor ocupa doar cu monitorizarea funcționării sistemului.
   Programul de construire a unei stații antigrindină în județ a început în 2004, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Investiția demarată în perioada guvernului PSD a fost întârziată de schimbările succesive la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii. Fiecare ministru care a făcut parte din guvernele de după 2005 a promis alocarea de fonduri pentru realizarea investiției însă întotdeauna banii au fost insuficienți. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 20 milioane lei. Deși mari, sumele pentru realizarea stației antigrindină sunt mult mai mici față de pagubele produse în agricultura vrînceană în urma căderilor de grindină. În ultimii opt ani, grindina a produs pagube de peste 110 milioane lei în agricultura vrînceană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?