Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Primăriile se pot împrumuta la Trezorerie


   Primăriile vrâncene se pot împrumuta de la Trezoreria Statului pentru a-și plăti arie ratele față de furnizorii de bunuri, servicii și lucrări. Dobânda este una foarte mică, de 5,25% pe an. Facilitatea oferită de Guvernul USL îi ajută atât pe primari, care își pot achita datoriile mai vechi de 90 de zile, cât și mediul de afaceri, care așteaptă chiar și de ani de zile plata facturilor.
   Conducerea Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea a arătat că primăriile „pot contracta de la Ministerul Finanțelor Publice, până la data de 29 martie 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în vederea achitării arieratelor înregistrate la data solicitării, față de furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, în limita a 800 milioane lei”.
   Banii obținuți din împrumut pot fi utilizați pentru achitarea datoriilor înregistrate în contabilitatea primăriilor, a instituțiilor publice finanțate integral din bugetul local, a „instituțiilor publice finanțate din ve nituri proprii și subvenții din bugetul local, în limita sumelor datorate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale”, a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale în limita cheltuielilor pe care unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială le poate finanța.
   De asemenea, „se pot aloca sume din împrumuturile contractate pentru plata arieratelor spitalelor publice cu excepția celor provenite din cheltuieli ce se finanțează din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din bugetele programelor naționale de sănătate”. „Împrumuturile se acordă pe o perioadă de maximum 5 ani cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicată de Banca Națională a României, respectiv 5,25% pe an. Limita de îndatorare pentru aceste împrumuturi este de maxim 70”, precizează DGFP.
   De menționat că 26 de primării vrâncene aveau arierate înregistrate la data de 31 decembrie 2012, iar aproape două treimi din acestea erau la proiectele de dezvoltare. Astfel, din cele peste 20,7 milioane lei, datoriile la sfârșitul lunii decembrie 2012, cheltuielile restante cu funcționarea primăriilor se ridicau la 7,2 milioane lei. Cea mai mare parte a restanțelor, adică peste 13,4 milioane lei, o reprezentau datoriile primăriilor la diferitele lucrări de investiții derulate în comunitățile locale. Restanțele ar fi fost și mai mari dacă Guvernul Ponta nu ar fi luat decizia de a plăti arieratele primăriilor care derulează programe naționale pentru investiții precum alimentări cu apă, canalizare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?