Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Prima sesiune ordinară a Parlamentului, luni


   Senatul și Camera Deputaților se întrunesc, luni, în a prima sesiune ordinară din acest an, cele două Camere având ca prioritate adoptarea proiectelor Legii bugetului de stat și al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2013. Senatorii și deputații se vor întruni separat, în plen, în cursul zilei de luni, pentru a stabili conducerea fiecărei Camere, urmând ca marți să participe la o ședință comună pentru dezbaterea și adoptarea celor două proiecte de buget. Parlamentarii vor decide, prin vot, dacă își însușesc proiectul Legii bugetului de stat și cel al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2013 propuse de Executiv, care au primit raport favorabil, cu amendamente, din partea comisiilor pentru buget-finanțe ale celor două Camere.
   Pe ordinea de zi a celor două Camere ar putea să figureze, în acest an, și proiectul de revizuire a Constituției, modificare dorită de toate partidele parlamentare, fiecare dintre acestea având însă alte obiective. Majoritatea parlamentară din Camera Deputaților și din Senat dorește, de asemenea, modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, care în forma actuală a dus la creșterea semnificativă a numărului de parlamentari în urma alegerilor din decembrie 2012, de la 471 la 588.
   În actuala sesiune legislativă, cele două Camere ale Parlamentului vor dezbate, de asemenea, inițiativa legislativă a senatorului PSD Trifon Becalurencu, prin care propune eliminarea condiției de cvorum la referendumul național și ca, în cazul revizuirii Constituției, condiția de validare să fie participarea a cel puțin 30 la sută plus unul din alegătorii înscriși în listele electorale permanente.
   Pe de altă parte, senatorii și deputații vor mai avea de dezbătut, în plen, peste o sută de proiecte de lege și inițiative legislative depuse la Birourile permanente, transmise comisiilor de specialitate pentru raport sau pentru care comisiile parlamentare au adoptat rapoarte care vor fi prezentate plenului pentru dezbatere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?