Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Marian Oprişan: Cer Consiliului Local şi ISJ ca Grădiniţa 4 să revină în subordinea Şcolii „Ion Basgan“


   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cere Consiliului Local Focșani și Inspectoratului Åžcolar Județean să facă toate demersurile legale pentru ca Grădinița nr.4 să revină în subordinea Åžcolii „Ion Basgan”. După ce a citit în „Monitorul de Vrancea” despre cum s-a făcut arondarea Grădiniței la Liceul „G.G. Longinescu”, fără ca măcar acest lucru să fie adus la cunoștința directorului Åžcolii „Ion Basgan”, Oprișan s-a hotărât să ceară instituțiilor abilitate revenirea la  normalitate. „Cer instituțiilor abilitate, respectiv Consiliul Local Focșani și Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea, ca în cel mai scurt timp să revină asupra deciziei de arondare a Grădiniței nr.4 la Liceul «G.G. Longinescu». A fost o hotărâre pripită, care a stârnit nemulțumire, pe bună dreptate, atât în rândul cadrelor didactice cât și în rândul părinților. Astfel de decizii nu pot fi luate pe genunchi, ci în urma unei analize asupra impactului lor asupra tuturor celor implicați, asupra comunității”, a precizat Marian Oprișan. 
   Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu” i-a fost atribuită joia trecută, în ședință de Consiliu Local, pentru anul școlar următor, Grădinița nr.4, care se află, în prezent, în subordinea Åžcolii nr. 2, „Ion Basgan”.
   Inspectorul școlar general adjunct Luminița Balaban, care este și consilier local, precizează că îi va propune primarului Decebal Bacinschi convocarea unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, astfel încât hotărârea adoptată joi să fie modificată.

Tiberiu Dima a amenințat cu GREVA FOAMEI

   Tiberiu Dima, directorul Åžcolii „Ion Basgan” nu renunță la demersul făcut în vederea păstrării în subordine și în anul școlar viitor a Grădiniței nr.4 astfel că ieri a prezentat la Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea un memoriu și chiar a amenințat cu greva foamei la Ministerul Educației dacă doleanța sa nu va fi luată în considerare. Directorul școlii susține că s-a făcut o nedreptate, iar lucrurile nu pot rămâne așa.  „Mă voi duce să fac greva foamei în fața Ministerului Educației dacă problema nu se va rezolva. Dacă ei nu rezolvă altă soluție nu am. Nu pot concepe lipsa de dialog. În toate hârtiile pe care le primim ni se spune să dialogăm. Cum au putut ei să dea în subordinea Liceului Longinescu, Grădinița nr. 4 când ea nu mai există ca și structură, ea acum este ca parte a Åžcolii Ion Basgan. Mai întâi trebuia ca în Consiliul de Administrație al școlii să fie desprinsă, apoi trebuia dată eventual Liceului. Ce s-a făcut nu este legal. Cadrele didactice nici ele nu vor să fie ca titulare ale Liceului și vor depune la rândul lor memorii”, a declarat Tiberiu Dima, care a stat ieri la Inspectorat o oră și 45 de minute pentru a-și explica situația. Directorul  amenință totodată cu demisia din funcție. Același memoriu cu privire la soarta Grădiniței nr.4 a fost înaintat și Consiliului Local, pentru analiză.

Rețeaua școlară trebuia finalizată până la 21 ianuarie

   Consiliul Local Focșani a decis în ultima ședință transferarea Grădiniței nr.4 în subordinea Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu” pentru ca acesta să nu își piardă personalitatea juridică, iar Inspectoratul Åžcolar Județean a dat favorabil proiectului. „Rețeaua școlară a făcut-o Consiliul Local Focșani. Eu nu am făcut nici un fel de referire la rețeaua școlară. Nu m-a întrebat nimeni nimic. Inspectoratul Åžcolar a dat aviz de legalitate cu încadrarea costului per elev și a metodologiei formării rețelei școlare. Adresele le-am trimis școlilor cu rugămintea să trimită primăriilor un ordin în baza căruia se realizează planul de școlarizare cu termenele pentru emiterea termenului de hotărâre. Pe baza proiectului de hotărâre am dat aviz conform și mai departe au avut termen să depună proiectul de hotărâre”, a declarat inspectorul școlar general Vasilica Zaharia.
   Inspectorul școlar general afirmă că rețeaua școlară pentru anul școlar 2013 – 2014 trebuia finalizată, potrivit reglementărilor, până cel târziu pe 21 ianuarie. Unii directori nu au trimis la timp planul de școlarizare și din acest motiv apar astfel de neînțelegeri. „Rețeaua școlară este pentru un an școlar. În fiecare an, Consiliul Local emite hotărâre pentru a stabili rețeaua școlară pentru anul școlar următor, conform metodologiei de elaborare a rețelei școlare. Ca orice proiect, el va trebui să treacă de Prefectură pentru avizul de legalitate. A existat timpul fizic necesar ca lucrurile să se remedieze, inclusiv acolo unde au fost niște ambiguități sau lucruri neînțelese. Spun că rețeaua școlară trebuia aprobată până pe 21 ianuarie și cu asta am spus tot”, a declarat Vasilica Zaharia.

   Åžefa ISJ Vrancea consideră că „grădinițele nu mai trebuie să aibă personalitate juridică și nici măcar să fie structuri ci să fie nivel de pregătire al unității școlare, iar școala să funcționeze cu nivel antepreșcolar, școlar, primar gimnazial, liceal, astfel încât unitățile școlare să fie școli puternice, să poată accesa fonduri, să poată să aibă resursa umană pe verticală încadrată”. „Fiind număr mare și grupe, mișcarea personalului didactic se va face mai simplu și apoi putem vorbi într-adevăr de descentralizare„, a mai spus Vasilica Zaharia.

Un nou proiect de hotărâre

   Primarul Decebal Bacinschi spune că va consulta memoriul înaintat de directorul Tiberiu Dima însă soluția va fi propusă de Inspectoratul Åžcolar, singura instituție abilitată să ofere o rezolvare în acest caz, iar apoi eventualele modificări vor fi cuprinse într-un proiect de hotărâre și supus votului Consiliului Local. ,,În mod normal, nu ar fi trebuit să adoptăm o hotărâre de consiliu local privitor la rețeaua școlară, ci doar Inspectoratul Åžcolar să ne aducă la cunoștință această reorganizare și noi să o avizăm. În momentul în care voi primi memoriul domnului director Dima vom face o adresă către IÅžJ prin care să îi rugăm să reanalizeze situația și dacă vor considera că este necesară o modificare, vom iniția un nou proiect de hotărâre. Cei de la IÅžJ sunt mai în măsură să ia astfel de decizii”, ne-a declarat primarul municipiului Focșani Decebal Bacinschi.

Zeci de comentarii

   Problema arondării Grădiniței nr.4 la Liceul Longinescu a stârnit ample dezbateri pe site-ul nostru, www.monitorulvn.ro, cititorii postând zeci de comentarii prin care critică această decizie și susțin menținerea grădiniței în subordinea Åžcolii Ion Basgan. 

Colaborarea dintre Grădinița 4 și Åžcoala 2 este veche și foarte bună.
DE educatoare adevarata, postat pe 02-02-2013, la 14:12

Asocierea dintre Åžcoala nr. 2 și Grădinița nr. 4 era foarte potrivită. Cunosc copii care au învățat la Grădinița 4 și apoi la Åžcoala nr 2.
DE Maria, postat pe 03-02-2013, la 09:31

Liceul 3 să devină o „anexă” a Liceului 4 ar fi soluția.
DE dreptate si adevar, postat pe 04-02-2013, la 09:47

Liceul 3 trebuie unificat cu Liceul 4, asta e cea mai bună alegere. Sperăm să se aprobe acest demers al d-lui Dima .
DE NAIVITATE, postat pe 04-02-2013, la 12:31

Cum să nu fie consultați părinții???!!! și școala???!!!
DE parinte, postat pe 04-02-2013, la 18:11

Domnule Președinte, Marian Oprișan, vă rog să analizați cazul și să luați măsuri legale!
DE eu, postat pe 04-02-2013, la 20:21

29 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?