Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO: Clopotele din toate bisericile bat de trei ori pe zi pentru pomenirea Arhiepiscopului Epifanie Norocel


   Trupul neînsuflețit al Arhiepiscopului Epifanie Norocel a fost depus ieri dimineață, la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, acolo unde, în jurul orei 10.00, ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat o slujbă de pomenire pentru defunctul ierarh al Buzăului și Vrancei. La slujbă au mai participat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor Varsanufie Prahoveanul, precum și preoți din întreaga eparhie pe care Epifanie Norocel a păstorit-o timp de 30 de ani. Înmormântarea va avea loc joi, începând cu ora 11.00, iar slujba va fi oficiată  de către un sobor de Ierarhi, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Patriarhia solicită tuturor să lase deoparte discuțiile privind posibilul succesor al lui Epifanie.

   Sicriul cu trupul neînsuflețit al Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, care a decedat luni seara, la Panciu, a fost depus, ieri dimineață la Catedrala din centrul municipiului Buzău, unde credincioșii pot merge pentru a aprinde o lumânare. Sicriul cu trupul neînsuflețit al ÎPS Epifanie Norocel a ajuns la Buzău în noaptea de luni spre marți, în jurul orei 01.00, fiind depus în vechea catedrală din municipiu. Marți dimineață, a fost oficiată Sfânta Liturghie, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al arhiepiscopului a fost scos din vechea catedrală, fiind dus în Catedrala Arhiepiscopală din centrul Buzăului. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat pe umeri de către consilierii ÎPS Epifanie, din curtea Arhiepiscopiei până în incinta Catedralei, fiind însoțit de un alai format din preoți călugări, maici și elevi ai Seminarului Teologic. Slujba a durat aproximativ 45 de minute. „Joi, 10 ianuarie 2013, începând cu ora 11.00, va fi oficiată slujba de înmormântare de către un sobor de Ierarhi, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care până la alegerea noului Ierarh titular al Eparhiei Buzăului și Vrancei va fi Locțiitor de Arhiepiscop, așa cum prevede Statutul Bisericii Ortodoxe Române”, spun reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, într-un comunicat de presă.

Mormântul, pregătit din timpul vieții

   Mormântul ÎPS Epifanie a fost pregătit încă din timpul vieții în interiorul Catedralei Arhiepiscopale. Acesta este făcut din marmură, iar Epifanie a cerut ca sub coșciugul său să fie așezat pământ. „Astăzi (ieri – n.r) în continuarea sărbătoririi Nașterii Domnului, Anul Nou și Boboteaza, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei s-a născut în ceruri așa cum spunea în astfel de împrejurări cel ce l-a precedat în scaunul eparhial de aici, Fericitul întru veșnica amintire, Mitropolitul Antonie. Simțim un imens gol, o mare durere sufletească pentru că ne-a părăsit un arhipăstor de frunte nu doar în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, ci și în Sfântul Sinod, în Biserica Ortodoxă Română. Arhiepiscopul Epifanie nu a dezvoltat o disciplină pentru ea însăși ci o disciplină în legătură cu sfintele canoane și cu rânduielile bi-sericești într-una din eparhiile profund înrădăcinate în slujba întregii Patriarhii”, a cuvântat arhiepiscopul Casian Crăciun.
   Arhiepiscopul Casian Crăciun a adăugat că „rânduiala înmormântării Înalt Preasfințitului Epifanie Norocel este cea a înmormântării unui monah, o slujbă duhovnicească mai simplă ca intensitate. După încheiere se vor ține cuvântări și se va ocoli Catedrala după care trupul său va fi așezat în cripta pe care a pregătit-o din viață. Suntem impresionați că a cerut ca dedesubt să fie pământ, pentru a ajunge în pământ”, a declarat ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Rugăciuni pentru odihna ÎPS Epifanie Norocel

   Cei care vor să își ia rămas bun îi pot aduce un omagiu până joi, atunci când va avea loc slujba de înmormântare. Apoi, timp de 40 de zile va fi doliu în toate bisericile și mănăstirile din județele Buzău și Vrancea și se vor rosti rugăciuni pentru odihna Înalt Preasfințitului Epifanie Norocel. După cele 40 de zile va fi ales și un înlocuitor al ÎPS Epifanie Norocel. Patriarhia Română precizează că, până la alegerea noului ierarh titular, locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va fi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, care va fi pomenit la sfintele slujbe, ca Locțiitor de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul acestei arhiepiscopii. „Slujitorii Sfintelor Altare din județele Buzău și Vrancea vor oficia slujbe de pomenire a Părintelui nostru Arhiepiscop Epifanie pentru ca Dumnezeu să-l odihnească alături de aleșii Săi în Împărăția Cerurilor. De asemenea, de trei ori în zi, la orele 8, 12 și 16, clopotele vor suna funebru în toate bisericile Eparhiei”, se  mai arată în comunicat.

Succesorul va fi desemnat de plenul Sfântului Sinod

   Patriarhia Română face apel la ierarhi, preoți și credincioșii ortodocși români să respecte perioada de doliu de 40 de zile pentru Arhiepiscopul Epifanie al Buzăului și Vrancei, recomandând tuturor să se roage pentru el și să lase deoparte discuțiile privind posibilul succesor al acestuia. „În această perioadă de doliu, îndemnăm la rugăciune pentru odihna sufletului Părintelui Arhiepiscop Epifanie și la cinstirea memoriei sale”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române. În plus, Patriarhia atenționează că alegerea succesorului ÎPS Epifanie se hotărăște numai în plenul Sfântului Sinod, după consultarea Sinodului mitropolitan. „Pentru a păstra unitatea și pacea Bisericii, recomandăm tuturor ierarhilor și clericilor să se abțină de la declarații publice privind alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, deoarece alegerea acestuia se hotărăște numai în plenul Sfântului Sinod, după consultarea Si-nodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și a clerului și mirenilor din Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei”, a precizat Patriarhia Română.

Starea de sănătate a ÎPS Epifanie Norocel s-a deteriorat rapid

   Starea de sănătate a ÎPS Epifanie Norocel s-a deteriorat rapid după cum spun chiar reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei într-un comunicat de presă. „În cursul dimineții (luni – n.r.), Înaltpreasfinția Sa a oficiat, conform programului stabilit din vreme, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Ioan” din municipiul Buzău, prilej cu care s-a împărtășit cu Sfintele Taine. După-amiază, a efectuat vizite canonice la unele așezăminte monahale din județul Vrancea, urmând ca spre seară să ajungă la Mănăstirea Brazi din imediata vecinătate a orașului Panciu. În această localitate, starea de sănătate a Chiriarhului nostru s-a deteriorat rapid, ceea ce a necesitat apelarea numărului de urgență 112. Decesul a fost constatat de către medicul de gardă de la Spitalul Orășenesc Panciu și a survenit în urma unui edem pulmonar, pe fondul unor afecțiuni cardiace mai vechi, aflate sub tratament de specialitate”, se mai arată în comunicat.
   Reamintim că ÎPS Epifanie Norocel a murit luni seara, în apropiere de mănăstirea Brazi, din Panciu, la vârsta de 80 de ani. În timp ce se îndreptau cu mașina către mănăstire,  ÎPS i-a spus șofe-rului că se simte rău. Acesta a sunat imediat la 112, iar la fața locului a ajuns un echipaj al ambulanței. La Camera de Gardă a Spitalului Orășenesc Panciu a fost declarat decesul. Potrivit unor surse oficiale, cauzele decesului au fost „stop cardio-respirator, edem pulmonar acut, hipertensiune arterială esențială și insuficiență cardiacă congestivă”.
   ÎPS Epifanie Norocel a fost numit episcop al Buzăului pe data de 4 iulie 1982, iar pe data de 8 noiembrie 2009 a fost înălțat la rangul de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?