Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Primarul pedelist din Bilieşti vrea să-şi pună cumnatul şef la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă


   Primăria comunei Biliești organizează astăzi un concurs „de ochii lumii” pentru ocuparea postului de șef Serviciu Public Voluntar pentru Situații de Urgență (SPVSU)  din cadrul Primăriei. Condițiile pentru cei care doresc să se înscrie la concurs sunt de domeniul hilarului, fiind clar de la o poștă că sunt special concepute pentru omul „potrivit”, care urmează să primească acest post cu dedicație. Potrivit surselor noastre, postul este dedicat lui Remus Chiticaru, cumnatul primarului pedelist Vasile Chirilă. Mai mult, Remus Chiticaru este și consilier local PDL la Biliești. Condițiile de participare la concurs alcătuiesc aproape un CV al candidatului favorit, din care lipsesc doar numele și poza acestuia.
    Cei care ar fi vrut să se înscrie la concurs trebuiau să îndeplinească 15 condiții, unele discriminatorii, iar altele care nu au nici în clin nici în mânecă cu funcția de șef al Serviciului pentru Situații de Urgență. Prima dintre condițiile care ar pune pe gânduri pe oricine este aceea ca viitorul șef la Situații de Urgență să aibă studii medii de electrotehnică absolvite cu diplomă de Bacalaureat. Ce legătură are electrotehnistul cu situațiile de urgență? Răspunsul este simplu. Cumnatul primarului are studii medii de electrotehnică! Eventualii candidați cu studii superioare sunt eliminați din start, în favoarea unui electrotehnist cu studii medii.
    Lista condițiilor continuă: candidatul trebuie să fie musai „bărbat în vârstă de până la 47 de ani”. Candidatul nostru se încadrează, căci are 43 de ani împliniți. Discriminarea de sex este mai mult decât evidentă, ținând cont de faptul că nici Codul Muncii, nici actele normative speciale privind încadrarea personalului voluntar pentru situații de urgență nu prevăd că doar bărbații pot ocupa astfel de posturi. Vîrsta impusă restrânge și mai mult aria posibililor candidați. Nu se cere vechime în domeniul pentru care se încheie contractul de voluntariat, în schimb se cere vechime în muncă de minim cinci ani. Probabil în munca de electrotehnist.
    O altă condiție obligatorie este ca cel care își depune dosarul să aibă stagiul militar satisfăcut, deși în actul normativ care reglementează astfel de angajări, Hotărârea de Guvern Nr. 1579/8 decembrie 2005 pentru aprobarea Statutului personalului voluntar din serviciile de urgență voluntare, aceasta este o condiție opțională, de prioritate a unor candidați în fața altora. Domiciliul stabil în comuna Biliești este o altă condiție. Viitorul șef trebuie să fie cetățean român, să cunoască limba română scris și vorbit, dar de aici lucrurile se complică. Cei care organizează acest concurs au pus accent pe gândirea viitorului șef de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, întrucât alte condiții sună cam așa: „gîndire analitică și conceptuală, flexibilitate în gândire și în relațiile cu alte persoane”. Candidatul trebuie să aibă și un „comportament disciplinat, conduită morală, capacitate de comunicare orală, disponibilitate la lucru sub presiunea timpului și în condiții de stres”. Nu în ultimul rând, candidatul trebuie să aibă carnet de conducere categoria B, deși pentru mașina de pompieri este nevoie de mai mult. 
    Singura condiție care mai lipsea este ca doritorul postului să fie rudă cu primarul.

ITM: condițiile impuse sunt discriminatorii

    Potrivit statului de funcții de la Primăria Biliești, aprobat de Consiliul Local, postul vacant din cadrul SPVSU este funcție contractuală, care este reglementată de Codul Muncii. Condițiile privind sexul și vârsta sunt discriminatorii, după cum ne-a confirmat și conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea. „Consider că aceste condiții sunt discriminatorii, dacă este vorba de un post contractual. Potrivit Codului Muncii nu este normal să se pună astfel de condiții, nu există o prevedere restrictivă privind sexul sau vârsta. În schimb, există niște acte normative care prevăd condiții speciale pentru cei încadrați la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență”, ne-a declarat Eliza Botezatu, directorul ITM Vrancea. Este vorba despre Hotărârea de Guvern Nr. 1579/8 decembrie 2005 pentru aprobarea Statutului personalului voluntar din serviciile de urgență voluntare. La capitolul 2 sunt prezentate clar condițiile de încadrare a personalului voluntar, la articolul 4. Niciuna dintre aceste condiții nu se referă la faptul că viitorul șef trebuie să fie bărbat cu vârsta până în 47 de ani, să fi făcut liceul de electrotehniști sau să aibă „gîndire analitică și conceptuală”.
    Culmea, la bibliografia pentru concurs se cere candidatului să cunoască Codul muncii, ale cărui prevederi sunt ignorate chiar de cei care organizează concursul.

Alți doi candidați, respinși

    Postul scos la concurs este unic și face parte din aparatul de specialitate al primarului. Concursul are loc la sediul Primăriei, astăzi proba scrisă, iar joi interviul. Comisia de concurs este alcătuită din trei persoane din cadrul Primăriei, oameni apropiați primarului: șeful Serviciului urbanism, contabilul și secretara. Se pare că pedelistul Remus Chiticaru este singurul candidat, întrucât dosarele altor doi pretendenți au fost respinse lejer, întrucât nu au îndeplinit multiplele condiții. Unul dintre ei, deși lucrează de 18 ani ca pompier, a depășit vârsta impusă, având cu un an mai mult decât în anunț: 48 de ani. Un altul, mai tânăr, deși îndeplinea condițiile de vârstă și de „flexibilitate în gândire”, nu avea stagiul militar satisfăcut și, mai mult, avea studii superioare.  Selectarea dosarelor a avut loc în perioada 7-9 noiembrie.
     Primarul Vasile Chirilă nu este la prima tentativă de a-și angaja cumnatul la Primărie. Inițial, a vrut să îl avanseze consilier personal, însă Consiliul Local s-a opus. Ulterior, postul de șef de Serviciu Public Voluntar pentru Situații de Urgență a fost aprobat în legislativul local, iar condițiile au fost ușor de trasat, după chipul și asemănarea favoritului. Deși a fost contactat de reporterii noștri, primarul pedelist Vasile Chirilă nu a răspuns la telefon pentru a lămuri situația creată în jurul acestui concurs.
    Atragem atenția Instituției Prefectului județului Vrancea și tuturor instituțiilor abilitate pentru a lua măsuri în acest caz de încălcare flagrantă a legii pentru ocuparea unui post într-o instituție publică.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?