Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Dovezi privind autenticitatea celei de-a doua versiuni a ‘Mona Lisei’


   Un grup de experți susține că a reușit să dovedească existența unei a doua versiuni a celebrului tablou ‘Mona Lisa’ de Leonardo da Vinci, anunțând că probele privind veridicitatea picturii le va face publice în data de 27 septembrie. Printre membrii Fundației ‘Mona Lisa’ care s-au ocupat de această temă figurează și fostul campion mondial la șah, rusul Anatoli Karpov. El este cel care va prezenta tabloul la Geneva. Din acest grup mai fac parte Alessandro Vezzosi, directorul Muzeului Leonardo, situat în patria marelui artist în orașul italian Vinci, precum ș istoricul Carlo Pedretti, de la Centrul pentru studiul operei lui Leonardo da Vinci de la Universitatea California etc.
   Fundația ‘Mona Lisa’ urmează să prezinte dovezi ‘istorice, comparative și științifice’ potrivit cărora cunoscuta lucrare ‘Isleworth Mona Lisa’ a fost pictată de Leonardo da Vinci. Potrivit susținătorilor autenticității tabloului, acesta ar reprezenta prima versiune a celebrei picturi.După cum susține faimosul istoric al epocii Renașterii Giorgio Vasari, Leonardo a început să picteze portretul tinerei femei cu zâmbet misterios în 1503 și a lăsat lucrarea neterminată. În 1519, potrivit lui Vasari, Leonardo a finalizat tabloul.
   Conform susținătorilor existenței celei de-a doua versiuni a faimoasei picturi, ‘Isleworth Mona Lisa’ este prima variantă a tabloului lucrat în 1503, iar capodopera maestrului de la Luvru ar fi a doua variantă datând din 1519.
   ‘Isleworth Mona Lisa’ este cunoscută istoricilor de aproape 100 de ani. În 1914, tabloul a fost cumpărat de către artistul și criticul englez Hugh Blaker, care locuia într-o suburbie a Londrei, Isleworth, după numele căreia a și fost denumit. Înainte de aceasta, tabloul s-a aflat timp de o sută de ani la castelul unui aristocrat englez din comitatul Somerset. În 1962, tabloul a fost cumpărat de colecționarul american Henry F. Pulitzer. 
   Istorici de artă nutresc o vădită neîncredere față de existența unei a doua versiuni a Monei Lisa. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?