Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO: Vinul din 2012 – mai puţin, mai bun şi mai scump


   Vinul din 2012 va fi de excepție, dar mai scump, spun producătorii de vinuri. Președintele Vincon Vrancea, Luchi Georgescu, precizează că în 2012 vor fi realizate vinuri de medalie însă la prețuri mai mari. Creșterea prețurilor la vin este întâlnită în toată Europa, din cauza recoltelor mici la struguri din ultimii ani. Prețurile mari la vin i-au determinat pe cei de la Vincon să nu mai producă vinars în ultimii ani. Pe de altă parte, Vincon pregătește pentru anii următori o mutare a activităților către Odobești, unde vrea să deschidă încă o linie de îmbuteliere.

   Vinul din 2012 va fi mai bun, dar mai scump din cauza condițiilor climaterice din Europa, care au redus producțiile de struguri. În România, dar și în țările mari producătoare de vinuri, Italia, Franța, Spania, producția de struguri este mai mică chiar și cu 40%, iar acest lucru va fi observat în prețul vinurilor.
   Președintele Vincon Vrancea, Luchi Georgescu, spune că sunt câteva calcule făcute însă este greu de estimat cu cât va crește prețul vinului. Deși vinurile din 2012 vor fi vinuri „de excepție”, prețul va fi mai mare. Motivele sunt multe, de la gerul din iarnă până la seceta din vară. „Scumpim, nu avem încotro. Am ieșit din iarnă prost. Apoi a venit seceta și bobul nu mai are greutatea normală, pentru că este deshidratat. Calitativ este mai bun, dar financiar nu este bine. Categoric, anul ăsta vor fi câteva vinuri de medalie. Dacă se va scumpi vinul? Cred că mult, dar nu pot să spun încă”, a spus Luchi Georgescu. Aceasta a arătat că prețul vinului din România se orientează după cel din Europa unde marii producători au crescut foarte mult prețul vinului de masă. S-a ajuns astfel la prețuri de 53 euro hectolitrul de vin de masă în Spania, una dintre țările de unde producătorii de vinuri români importau frecvent în anii anteriori. De această dată, prețurile mari i-au determinat pe spanioli să cumpere vinuri din Vrancea, după cum a explicat președintele Vincon.
   Pe de altă parte, producția mică de struguri din ultimii trei ani și prețurile mari la vin au un efect și asupra producție de vinars de la Vincon. Directorul general Georgel Costache spune că în ultimii ani a fost luată decizia de a nu mai produce distilat din struguri. „Vinul este foarte scump și nu ne mai putem permite să facem distilat tânăr”, a spus directorul general al Vincon. Însă oenologul speră că situația se va schimba în 2013. „Åžtiu din viață că sunt perioade ciclice, cam de doi- trei ani, când via are producție mai mică, după care își revine. În această perioadă via se și reface, devine mai viguroasă, mai puternică”, a afirmat Georgel Costache, precizând că în această perioadă vor intra pe rod și viile plantate în ultimii ani, astfel încât producția de struguri să asigure și necesarul pentru distilatul de vin din care se produce vinarsul vrâncean.

Vincon pregătește mutarea la Odobești

   Producția de vinuri a Vincon va fi relocată în următorii ani către Odobești unde producătorul vrâncean are deja o linie de îmbuteliere. Președintele Vincon Vrancea, Luchi Georgescu, spune că deține suficient teren la Odobești pentru realizarea investiției însă lipsesc fondurile necesare, estimate la circa 8 milioane euro. În final, Vincon ar urma să producă vinuri premium la centrul de vinificație de la Cîrligele, dar și la Huși, iar îmbutelierea să fie realizată la secția de vinuri din Odobești.
   Președintele Vincon spune însă că nu va renunța la terenurile din Sud, unde funcționează crama Paradis, cea mai mare rezervă de vinars de vin din Sud Estul Europei. De altfel, ar fi și dificil de reconstruit un depozit similar cu cel de la Focșani. Aici sunt peste 4.800 butoaie de stejar de 5-600 litri la care se adaugă cisternele de inox unde se găsește vinars de vin cu o vechime de 33 de ani.
   Tot la Odobești, Luchi Georgescu are planuri mari și pentru Crama „Beciul Domnesc”. Cea mai mare vinotecă profesională din România, crama deține peste o sută de mii de sticle din vinurile de excepție ale fiecărui ani. Cel mai vechi este un Cabernet Sauvignon, din 1949, anul de înființare al Vincon. De remarcat că primele vinuri au fost adăugate în colecție de către Bergi Vosganian, tatăl lui Varujan Vosganian. Pentru această cramă este pregătit un proiect de trei milioane euro care o va transforma într-un obiectiv turistic. Aici turiștii vor putea fi cazați și vor putea face degustări de vinuri, într-o atmosferă de excepție. Este un proiect mai vechi al Vincon, dar care așteaptă încă finanțarea necesară punerii în aplicare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?