Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Vacanţa de vară se prelungeşte cu o săptămână


   Anul școlar 2012 – 2013 va începe pe 17 septembrie și nu pe 10 cum a fost stabilit inițial. Directorii de unități de învățământ au răgaz o săptămână în plus, pentru a se pregăti cum se cuvine de începerea noului an școlar. Acesta va avea 35 de săptămâni, dar pentru elevii de clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a cursurile se vor încheia mai devreme, căci ei vor susține examele de Evaluare, respectiv Bacalaureat.
 

   Elevii vor fi în vacanță o săptămână în plus, urmând a începe cursurile anului școlar 2012-2013 pe 17 septembrie și nu pe 10, așa cum era planificat inițial. Decizia a fost adoptată de Ministerul Educației la sfârșitul săptămânii trecute, din dorința de a le mai acorda un răgaz directorilor pentru pregătirea unităților de învățământ. 
   Decizia Ministerului este apreciată de directorii unităților de învățământ din Vrancea, care spun că mai au de pus la punct unele detalii, așa că timpul va fi folosit pentru rezolvarea ultimelor probleme. „Este un lucru pozitiv faptul că va începe școala cu o săptămână mai târziu. În fiecare școală a mai rămas ceva de făcut, iar acum mai avem un răgaz. S-a făcut curățenie în școală, am adus mobilierul pentru clasa pregătitoare, rechizitele au ajuns, suntem pregătiți, doar că mai sunt mici retușuri de făcut. Cred că părinții se vor bucura mai mult de prelungirea vacanței, deoarce copiii îi pot ajuta mai mult la treburile de la câmp”, a spus Grațiela Cornea, director al Åžcolii din Nistorești.
   Alți directori consideră că în această săptămână se va face lumină în ceea ce privește mobilitatea personalului didactic, pentru ca la început de an școlar să fie ocupate toate catedrele. „Este o tradiție de respectat, ca pe data de 15 septembrie să înceapă școala, de aceea cred că este un lucru benefic începerea anului școlar pe data de 17. Un avantaj ar fi în cazul mobilității cadrelor didactice pentru ocuparea unor posturi, care se va realiza și săptămâna viitoare, conform noii metodologii. Până pe data de 17 s-ar putea realiza și orarul, dar și încadrarea pe clase”, a spus Livia Marcu, directorul Liceului Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani.

Final de vacanță la cules de porumb

   Încă o săptămână de vacanță reprezintă pentru unii elevi o veste cât se poate de bună, pentru alții însă lucrurile stau taman invers. Copiii din mediul rural nu se vor putea bucura de relaxare, căci vor fi luați de părinți, mai mult ca sigur, la muncile agricole specifice sezonului. „Sunt bucuroși copiii. Acum vacanța mare este mare. Copiii mei se pregăteau să vină de la țară, unde au stat la bunici, acum vor mai rămâne, să îi mai ajute. Le-am făcut cumpărături pentru începerea anului școlar, așteptăm să înceapă”, a spus Elena Vișiniu.
   Chiar dacă vor fi puși la treabă, elevii nu regretă acest lucru. O săptămână în plus, departe de școală și de carte, este binevenită, indiferent câtă treabă ar fi. Elevii spun că au primit cu bucurie vestea. „Sunt foarte bucuros că mai avem o săptămână de vacanță. Vrem să înceapă școala, dar o săptămână în plus de vacanță este foarte bună”, a declarat Andrei, elev la Colegiul „Ion Mincu” din Focșani.
 
Structura anului școlar 2012-2013

Semestrul I
Cursuri – luni, 17 septembrie 2012 – vineri, 21 decembrie 2012.
În perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2012, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță. Vacanța de iarnă – sâmbătă, 22 decembrie 2012 – duminică, 13 ianuarie 2013.

Semestrul al II-lea
Cursuri – luni, 14 ianuarie 2013 – vineri, 5 aprilie 2013. Vacanța de primavară – sâmbătă, 6 aprilie 2013 – duminică, 21 aprilie 2013.
Cursuri – luni, 22 aprilie 2013 – vineri, 21 iunie 2013.Vacanța de vară – sâmbătă, 22 iunie 2013 – duminică, 8 septembrie 2013.
Săptămâna 1-5 aprilie 2013 din semestrul al doilea este săptămâna dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Școala Altfel”.
   Tezele din semestrul I se susțin până la data de 30 noiembrie 2012, iar tezele din semestrul al II-lea se susțin până la data de 25 mai 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?