Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Ponta: Guvernul trebuie să restituie 400 milioane euro reprezentând taxa auto încasată ilegal


   Guvernul este obligat să restituie proprietarilor de autovehicule o sumă totală de 400 milioane euro, reprezentând taxa auto percepută ilegal de fostul Executiv, a declarat premierul Victor Ponta. El a precizat că situația a fost prezentată de conducerea Ministerului Mediului în ședința de marți a Guvernului și că săptămâna viitoare ar trebui adoptată o decizie de rezolvare a problemei. „Ei (membrii fostului guvern-n.r.) au mâncat și noi plătim. Așa este cu taxa auto, ca și cu multe alte lucruri”, a spus Ponta.
Premierul a declarat, săptămâna trecută, că Guvernul va trebui să adopte un act normativ prin care să fie restituită taxa auto încasată ilegal, eliberând astfel instanțele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor. „Am discutat să identificăm împreună o procedură administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetățenilor români care își cer înapoi banii încasați ilegal, să fie soluționate fără a se mai apela la instanță. Suntem într-o situație identică din punct de vedere funcțional cu ceea ce se întâmplase cu acei bani încasați ilegal pensionarilor. Guvernul Ungureanu le spunea pensionarilor: «mergeți și dați-ne în judecată, știm că o să câștigați, dar mai câștigăm niște timp». Instanțele se aglomerau, banii pe care Guvernul, indiferent cum se numește, trebuie să îi dea înapoi cresc, evident, cu rata inflației. Atunci am luat o decizie administrativă și practic am oprit toate procesele, instanțele sunt și așa superîncărcate, nici nu am mai ținut zeci, sute de mii, în cazul pensionarilor, milioane de oameni prin tribunale, ani în șir. La fel trebuie să facem și cu rambursarea taxei auto. E clar că legea adoptată anterior nu corespundea normelor europene și nici celor constituționale și că Guvernul va trebui să dea banii înapoi. Trebuie să facem această procedură, ca măcar să nu mai punem judecători și grefieri să dea termene și să scrie sentințe care sunt toate într-un singur sens, în care Guvernul trebuie să dea bani înapoi”,
a spus atunci Ponta.
   În opinia sa, decizia guvernelor anterioare de a îndemna proprietarii de vehicule să dea statul în judecată pentru a-și recupera taxa auto încasată ilegal a fost incorectă și imorală.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?