Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Într-un timp foarte scurt, manualele digitale vor fi în şcoli


Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea moțiunii simple pe educație inițiată de ACL, că „într-un timp foarte scurt” manualele digitale vor fi în școli. „Subiectul manualelor este unul extrem de complicat și din păcate de multe ori aici mai mult găsim interese comerciale decât interesele elevilor. În ultimii zece ani, Ministerul Educației nu a aprobat nicio procedură de împrospătare a manualelor, de aceea noi avem în sistem manuale aprobate chiar și în urmă cu 14-15 ani”, le-a spus Pricopie deputaților.
El a arătat că „procedura de împrospătare a manualelor” a început anul trecut în februarie, în momentul în care a fost aprobată programa școlară, iar licitația a început în 8 februarie 2014. „Sunt o serie de etape procedurale care au împiedicat semnarea contractelor înainte de 15 septembrie. Într-un timp foarte scurt, manualele digitale, care înseamnă de fapt manualul vechi plus componenta digitală a fiecărui manual, deci, într-un timp foarte scurt, manualele digitale vor fi în școli. Până atunci, manualele vechi funcționează în unitățile de învățământ”, a explicat ministrul Educației.
El a mai spus că va continua procesul de conectare la Internet a unităților de învățământ, pentru că nu se poate vorbi de manuale digitale dacă școlile nu sunt conectate la Internet. „Manualele digitale vor intra anul acesta pentru clasele I și a II-a, urmând ca în următorii trei-patru ani toate manualele să fie revizuite”, a adăugat Pricopie. Ministrul a mai spus că astăzi promovabilitatea pentru promoția 2014 la Bacalaureat este 71%, că bugetul educației în 2010 a fost cel mai mic din istoria educației și că acesta a crescut gradual astfel încât în momentul de față a ajuns la 22 de miliarde de lei.
Remus Pricopie a vorbit și despre faptul că Guvernul a adoptat luni o orodonanță de urgență care prevede reintroducerea unui sprijin financiar pentru cadrele didactice pentru dezvoltarea profesională. „Este vorba despre celebrul program suta de euro pentru cărți, care de data aceasta se ridică la 150 de euro”, a adăugat ministrul Educației.
În 18 septembrie, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I și a II-a, iar în acest sens inspectoratele școlare județene au obligația ca, în regim de urgență, să completeze stocurile existente. Din anul școlar 2014-2015, elevii claselor I și a II-a ar fi urmat să învețe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educației a organizat o licitație, care a fost însă contestată de unele edituri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?