Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ion Gãină a împlinit O SUTĂ DE ANI


  

 

   Înconjurat de familie, vecini, reprezentanți ai autorității locale și ai veteranilor de război, Ion Găină, din Nănești, și-a sărbătorit, ieri, împlinirea unui secol de viață. Aceștia i-au adus fiecare daruri și au fost invitați să petreacă câteva ore împreună, fiind serviți cu bunătăți pregătite cu drag, de nora lui nea Ion, special pentru acest eveniment.
   Primarul comunei Nănești, Stoica Neagu, i-a înmânat sărbătoritului, din partea întregii comunități, o diplomă de onoare precum și un premiu pentru longevitate de 500 de lei, asigurându-l de toată prețuirea și respectul pe care i-l poartă. „Este o onoare pentru noi să avem o personalitate ca nea Ion pe care să o serbăm la cei 100 de ani. Pentru mine, ca primar, este un moment plin de emoție deoarece nu îmi este dat să particip la multe evenimente de acest fel. Sunt alături de el și de familia acestuia care se preocupă foarte mult de starea lui de sănătate. Îl cunosc personal pe nea Ion de mai bine de 40 de ani, atunci când eu am venit aici în comună. Era și a rămas un om deosebit, cinstit și drept, cum rar îți e dat să întâlnești. Am participat alături de familie la serbarea de 100 de ani și i-am acordat din partea primăriei Nănești o diplomă de onoare și o atenție. Mă bucur că avem oameni de o asemenea factură morală în comună, oameni care sunt reper și modele de urmat în viață de către tinerii din vremurile noastre. Îi doresc să fie sănătos, să îl țină Dumnezeu așa cum e și la anul să ne întâlnim cu toții să îl serbăm și la 101 ani”, a spus Neagu Stoica, primarul din Nănești.
   Prezenți la eveniment, reprezentanții Filialei Vrancea a Asociației Naționale a Veteranilor de Război i-au dăruit lui nea Ion încă o diplomă și o sumă de bani. „Am dorit să fim împreună cu Ion Găină care, iată, a reușit să împlinească 100 de ani. Cu această ocazie am ținut să-l sărbătorim aici, în curtea lui și să-i urăm sănătate și ani cu bucurie alături de familia sa și de noi ceilalți”, a spus, cu emoție, Vasile Strat de la Asociația Veteranilor.

Tort și șampanie pentru supraviețuitorul din Nănești

   Îmbrăcat frumos, în costum și cu cămașă albă, cu pălăria pe cap, nea Ion privea, ieri, din capul mesei, la întreaga adunare. A mărturisit că nu s-a gândit niciodată că va apuca să trăiască 100 de ani și că din cei șapte frați care-au fost la părinți, el, cel mai mic dintre ei, este singurul supraviețuitor. Anul cât a fost soldat pe front i-a lăsat urme, una din tălpi fiindu-i despicată de când a călcat pe o mină care a explodat. „O jumătate de an am stat pe front, jumătate în spital. Am făcut parte din Regimentul 10 Dorobanți și am fost peste tot pe unde era nevoie de armată. Și în țară, și în afara ei… „, a spus nea Ion.
   Orfan de mamă de la trei ani și crescut cu greu de tată, nea Ion a dorit mereu să aibă o familie numeroasă și foarte unită. S-a însurat înainte de a pleca în război. Iar Tinca, soția lui, femeie harnică, muncitoare, a avut grijă de casă și i-a stat alături la bucurie și necaz, până în 1994, când Dumnezeu a chemat-o la Cer… După moartea ei, nea Ion a rămas în continuare alături de fiul său, Vasile, și nora Silvia, care îl iubesc și îl îngrijesc.
   Unsprezece copii a adus pe lume Tinca, împreună cu nea Ion însă nu le-a fost dat să se bucure de ei. În afară de cei doi – Vasile și Nastasia – care trăiesc la Nănești, respectiv în București, toți au murit înainte de a împlini un an… „Tata a fost întotdeauna un om foarte muncitor. Împreună cu mama a lucrat pământul, a avut două hectare de vie, din asta a trăit. Mulțumim lui Dumnezeu că este încă independent, că merge și are putere. Bine-nțeles că noi îl îngrijim. Nu are decât un nepot și niciun strănepot, deocamdată”, a spus Vasile, fiul lui nea Ion.
   Deosebit de emoționant a fost momentul în care deliciosul tort, preparat chiar de nora sărbătoritului, a fost adus în fața acestuia. S-au deschis șampanii, cei prezenți i-au cântat lui nea Ion tradiționalul „Mulți ani trăiască” și i-au urat din nou sănătate și bucurii, promițând că la anul vor veni să-i fie alături și la aniversarea a 101 ani.
   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?