Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Maiștrii militari Topoliceanu și Cojocaru au fost înmormântați


 

   Maiștrii militari Cătălin Topoliceanu și Viorel Cojocaru, decedați în tragedia aviatică de la Buzău, produsă săptămâna trecută, au fost conduși pe ultimul drum. Sute de oameni, rude, prieteni, cunoscuți și colegi au format un cortegiu impresionant, care au însoțit sicriele până la locul de veci. Slujba de pomenire a fost oficiată de 10 preoți, care au evocat personalitatea celor doi. Înainte ca sicriele să fie coborâte în mormânt, un elicopter militar a survolat zona, iar militarii din Garnizoana Focșani au tras șase salve. 

   Cei doi militari focșăneni decedați în accidentul aviatic produs săptămâna trecută, au fost înmormântați ieri, în Cimitirul Nordic. Maiștrilor militari Cătălin Topoliceanu și Viorel Cojocaru le duc dorul rudele, copiii și prietenii. De altfel, cele două fiice ale maistrului Cojocaru au avut nevoie de îngirjiri medicale, după ce li s-a făcut rău.
   Funeraliile au început la ora 11.00, slujba de înmormântare fiind oficiată de un sobor de 10 preoți. Sute de oameni s-au adunat la Biserica „Precista”, din Focșani, pentru a-i conduce pe ultimul drum pe cei doi eroi, printre care și secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Dan Tătaru, vicepreședinții ConsiliuluI Județean, Dragoș Bîrlădeanu și Ionel Cel Mare, care au adus o coroană din partea președintelui instituției, Marian Oprișan, primarul municipiului Focșani Decebal Bacinschi.
„Ne-am adunat aici, în această zi tristă, o zi pe care dacă am fi putut, am fi scos-o din calendar. Pentru aceste două familii, ziua de 12 iulie va rămâne o zi de tristă amintire. O zi de care nu ar vrea să-și mai aducă aminte. Nu este moment mai cutremurător în viața omului ca acela în care trebuie să te desparți de cei dragi. În dureri ne naștem, în dureri ne petrecem viața și în durere plecăm din viața aceasta, către o altă viață. Pruncul când se naște plânge, pentru că vine dintr-o lume cu care era obișnuit, lumea din pântecele maicii sale, și plânge pentru că vine într-o lume pe care nu o cunoaște. Omul când pleacă din lumea aceasta plânge, plâng cei apropiați pentru că pleacă din lumea cu care se obișnuise. Erau oameni de omenie și nu-i vom uita niciodată. Plângem cu toții, dar nu trebuie să deznădăjduim”, a spus părintele protopop Nicolae Cobzaru.

5 iulie, zi de doliu
 
   Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Dan Tătaru, a spus că ziua de 5 iulie este una de doliu pentru Forțele Aeriene și pentru Armata României.
   În opinia sa, nimic nu este mai tragic ca atunci când îți vezi fiul, soțul sau tatăl în sicriu. „Suntem astăzi cu sufletele încărcate de durere, alături de camarazii noștri, maistrul militar Viorel Cojocaru și maistrul militar Cătălin Topoliceanu, căzuți la datorie. Nu este nimic mai tragic pe acest pământ, pentru familiile lor, decât să-și privească în acest mod fiul, soțul sau tatăl. Tot ce au visat s-a stins brusc, s-a năruit nemeritat, lăsând în urmă lacrimi, durere și un gol imens în inimile celor care i-au iubit, cunoscut și apreciat. Ziua de 5 iulie este o zi de doliu pentru Forțele Aeriene și pentru Armata României”, a transmis acesta.
   După slujbă, sicriele cu trupurile neînsuflețite ale celor doi eroi au fost scoase din biserică de colegi, fiind urcate în mașinile armatei, care le-au transportat până la cimitir. 

Profesioniști pasionați de meserie

   Mai mulți militari buzoieni au însoțit cele două sicrie până la locul de veci. Au avut numai cuvinte de laudă la adresa maiștrilor militari Topoliceanu și Cojocaru, care le-au fost buni camarazi. „Eroul Cojocaru și-a încercat destinul și a ales cariera militară în anul 1993 absolvind cursurile Școlii de Maiștri Militari de Aviație. Cu experiența câștigată ca tehnician de sol, în 2003 devine mecanic de bord. O altă abordare a destinului său și acceptarea unei responsabilități mult mai mari. Mecanic de bord clasa I, cu experiența executării zborului în toate condițiile, și-a adus partea sa de contribuție la formarea piloților pentru Aviația Militară. Cătălin Topoliceanu a îmbrățișat cariera militară în anul 1997 absolvind cursurile Școlii de Maiștri Militari de Aviație. Pasionat iremediabil de meseria sa, nu a putut să accepte ideea de a nu zbura. În 2003 a devenit mecanic de bord. S-a dovedit a fi un excelent și neobosit profesionist. Și-a adus un aport deosebit la formarea a generații de piloți pentru aviația militară. Noi colaboratorii lor, i-am remarcat și apreciat”, au transmis reprezentanții unității de la Boboc.
   După slujba religioasă oficiată la mormintele celor doi, înainte ca sicriele să fie coborâte în morminte, familiile celor doi militari au primit Drapelul Național. De asemenea, un eclicopter al Ministerului Apărării Naționale a survolat zona.
   Totodată, militarii au tras șase salve, iar trompetul a interpretat stingerea…

Patru militari morți, la Buzău

   Reamintim că accidentul aviatic în care și-au pierdut viața maistrul militar Cătălin Topoliceanu, maistrul militar Viorel Cojocaru, ambii din Focșani, căpitan comandor Mitică Docuz și studentul Ștefan Coropețchi, de 19 ani, s-a produs săptămâna trecută, în județul Buzău. Elicopterul în care se aflau cei patru s-a prăbușit în apropierea localității Poșta Câlnău, într-un lan de porumb, la o distanță de aproximativ 3 kilometri de drumul european E 85.
   Salvatorii nu au mai putut face nimic pentru cei patru, trupurile acestora fiind găsite, după aproximativ o oră de căutări, carbonizate.
   Sicriele cu trupurile neînsuflețite ale celor doi militari vrânceni au fost ridicate de la morga abia marțea trecută.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?