Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Revocările preşedinţilor Camerelor Parlamentului nu afectează valori constituţionale


   Curtea Constituțională menționează, în motivările privind respingerea sesizărilor legate de schimbarea lui Vasile Blaga și Roberta Anastase de la conducerea Senatului și, respectiv, Camerei Deputaților, că revocarea președinților celor două Camere nu afectează valori și principii constituționale.
   Curtea a publicat, joi, motivările deciziilor de respingere a sesizărilor formulate în cazurile revocărilor foștilor președinți ai Camerelor Parlamentului, Vasile Blaga și Roberta Anastase. „Curtea constată că revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților nu afectează, prin obiectul și efectul juridic al unei asemenea hotărâri, valori și principii constituționale”, se arată în motivarea deciziei în cazul Robertei Anastase.
   Curtea constată că Hotărârea Camerei Deputaților 25 din 3 iulie 2012, având ca obiect revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților, este un act juridic cu caracter individual, care nu afectează valori și principii constituționale. „Or, asemenea tipuri de acte juridice nu pot fi supuse controlului exercitat de Curtea Constituțională. Astfel de acte reprezintă manifestări politice care nu au caracter normativ, în sensul că nu conțin reglementări juridice de largă aplicabilitate și cu efect juridic general sau circumscris unei categorii determinate de subiecte de drept, ci sunt acte juridice cu caracter individual și cu scop politic, având ca obiect numiri, alegeri sau validări în funcții. De altfel, înlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problemă de constituționalitate”, se arată în motivarea deciziei Curții.
   De asemenea, CC afirmă că revocarea din funcție a președintelui Senatului nu afectează valori și principii constituționale. „Curtea constată că revocarea din funcție a președintelui Senatului nu afectează, prin obiectul și efectul juridic al unei asemenea hotărâri, valori și principii constituționale”, se arată în motivarea Curții în cazul Vasile Blaga.
   CC a respins, luni, sesizările formulate de Vasile Blaga și Roberta Anastase, susținute de PDL, privind revocările din funcțiile de președinți ai Senatului și, respectiv, Camerei Deputaților.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?