Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Liviu Dragnea: Recensământul reprezintă un argument în plus ca regiunile să fie înfiinţate cât mai rapid


   Recensământul reprezintă un argument în plus ca regiunile să fie înființate rapid, a declarat vineri vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În opinia acestuia, era normal ca recensământul să genereze controverse, dar nu trebuie să existe pe tema acestuia atât de multe supărări, pentru că România are nevoie de stabilitate.
   Potrivit vicepremierului, dincolo de discuțiile despre cvorumul de la referendumul de anul trecut pentru suspendarea președintelui, recensământul conține câteva lucruri „care pun serios pe gânduri” referitor în principal la migrația populației, la mișcările demografice, la depopularea unor regiuni. „Åži recensământul este un încă un argument în plus pentru ca regiunile să fie înființate cât mai rapid, pentru a putea echilibra și stabiliza această rețea de dezvoltare de care am mai vorbit. (…) Numai așa se poate opri migrația spre centrele dezvoltate și, pe de altă parte, plecarea din țară”, a susținut Dragnea.
   El s-a arătat de acord cu faptul că „marea dispută” este interpretarea de cetățeni cu drept de vot înscriși pe liste. „Este marea dispută – ce înseamnă liste electorale permanente? Există anumite articole din anumite legi care spun că cvorumul se calculează din cetățenii cu drept de vot înscriși și în listele electorale permanente, există altele care spun că în liste se trec cetățeni cu domiciliul stabil. Decizia Curții Constituționale spune să fie calculată și populația care trăiește pe tot globul pământesc. (…) Dacă mai stăm două luni să ne smulgem părul din cap – ce ar fi însemnat dacă recensământul ar fi fost validat anul trecut înainte de referendum – ce câștigăm? Curtea a decis”, a afirmat ministrul Dezvoltării.
   În opinia sa, „marea greșeală” pe care Guvernul trebuie să o regleze, printr-un act normativ, „odată pentru totdeauna” este că nu este reglementat în detaliu mecanismul prin care listele electorale se actualizează, pentru a nu mai exista posibilități de interpretare. Referindu-se la pragul de 50 la sută plus unu la referendum, vicepremierul a arătat că nu există vreo decizie în acest sens.
   Acesta a subliniat că, dacă Legea fundamentală va fi modificată prin referendum, proiectul de regionalizare pe care îl coordonează va fi pus a doua zi pe masa Guvernului. „Dacă nu vom face referendum în acest an, avem o variantă de rezervă în limitele actualei Constituții care să facă o jumătate de pas, urmând ca cealaltă jumătate de pas să fie făcută anul viitor. Am discutat ieri cu primul-ministru și a rămas că ne gândim în continuare și analizăm în continuare”, a adăugat Liviu Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?