Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Posturile de poliție, REÎNFIINŢATE până la 1 septembrie


   Posturile de poliție de la nivelul comunelor vor fi reînființate în maximum două luni și jumătate. Începând cu data de 1 septembrie, în Vrancea vor fi 68 de posturi de poliție și 10 secții de poliție. La secții vor rămâne mai puțini oameni decât sunt în prezent și vor avea atribuții de coordonare și organizare a unor activități, dar și intervenții operative. La nivelul posturilor vor fi un șef de post, ceea ce înseamnă că această funcție va fi reînființată, și alți doi, patru sau șase polițiști, în funcție de numărul de locuitori și de problemele cu care se confruntă comunitatea.

   Locuitorii din comunele vrâncene vor vedea în curând, mai mulți polițiști pe străzile sau ulițele localităților. Posturile de poliție desființate acum mai puțin de un an, vor fi reînființate până la data de 1 septembrie a.c. Cele 10 secții de poliție înființate odată cu desființarea posturilor vor rămâne și ele. Aici vor fi mai puțini lucrători ca până acum, iar aceștia veni în sprijinul lucrătorilor de la posturi, vor coordona și organiza activități punctuale și vor interveni atunci când va fi vorba de situații deosebite.
   Comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea ne-a precizat că prin reînființarea posturilor de poliție se urmărește apropierea de comunitate a polițiștilor.
   „Activitățile care se desfășoară pe linie de management la structura de Ordine Publică, cu aplicabilitate în mediul rural, urmăresc eficientizarea activităților, în sensul apropierii de comunitate a polițiștilor, prin reînființarea funcțiilor de șef de post și aducerea la posturile de poliție a unui număr de 2-4-6 ajutori, în funcție de numărul de locuitori și de evoluția situației operative. Secțiile de poliție vor funcționa în continuare cu un nucleu de polițiști, bine pregătiți, care să vină în sprijinul celor de la posturi, în coordonarea și organizarea unor activități punctuale și să intervină în situații deosebite. Credem că până la data de 1 septembrie se va finaliza această activitate de eficientizare”, a spus comisarul șef Vasile Marin.

Programul va fi în funcție de nevoile cetățenilor

   Odată cu desființarea posturilor și înființarea secțiilor, la posturi a rămas un singur polițist. Acesta are program de la 8.00  la 16.00, după care cei care intervin sunt polițiștii de la patrule. Odată cu reînființarea posturilor, programul de lucru al lucrătorilor de aici va fi adaptat pe schimburi, în funcție de evoluția situației operative și de nevoile cetățenilor.
   După 7 luni de la desființarea posturilor și arondarea comunelor la secțiile rurale de poliție, s-a ajuns la concluzia că obiectivele stabilite de vechea conducere a Poliției Române, pe vremea guvernului pedelist, nu pot fi atinse. Mai mult decât atât, potrivit analizelor efectuate, serviciile oferite de polițiști, de 7 luni încoace, sunt mai puțin eficiente, dar mai scumpe. Prin urmare, reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor (MAI) spun că prioritatea lor este îndreptarea lucrurilor în folosul cetățeanului, apoi respectarea muncii polițiștilor și, în cele din urmă, refacerea imaginii publice a poliției.
   Reprezentanții Poliției Române au spus că în problema siguranței publice din mediul rural, primii pași, preconizați de IGPR, sunt: reînființarea funcțiilor de șef de post, se estimează un necesar de 2.517 funcții la nivel național, completarea echipelor din posturile rurale și încadrarea promoției 2012, cu prioritate, pentru completarea necesarului din noua structură. Conducerea Poliției Române și MAI au luat decizia de reînființare a posturilor de poliție după consultarea polițiștilor din țară.
   Funcțiile ce urmează a fi înființate vor fi bugetate corespunzător, iar actualele secții de poliție rurală vor fi menținute drept structuri operative și de coordonare. Secțiile vor administra patrule de intervenție, în funcție de specificul situației operative. Evident, în localitățile unde există deja un sediu de secție de poliție nu se va mai crea și funcția de șef de post. Se conturează, de asemenea, ideea ca, pentru un răspuns mai rapid la solicitări, noile structuri să aibă în componență: criminaliști, judiciariști și polițiști rutieri.
  
Lipsa polițiștilor a panicat oamenii

   Oamenii văd cu ochi buni această schimbare și spun că măsura de desființare a posturilor nu ar fi trebuit să fie luată. „Nu trebuia să se întâmple așa ceva. Polițiștii trebuia să rămână aici, nu să treacă câte o mașină de poliție, prin comună, din an în Paște. Să știți că ne bucurăm dacă se reînființează pentru că ne vom simți mai în siguranță atunci când știm că poliția este lângă noi. Dacă pățesc ceva, până mai sun la poliție și până mai și ajung, se poate întâmpla orice”, ne-a precizat un localnic dintr-o comună din zona de munte a județului.
   Primarii din mai multe comune ale județului au cerut de nenumărate ori ca posturile de poliție să fie reînființate. Aceștia au susținut de mai multe ori că guvernarea portocalie nu a făcut altceva decât să vină în sprijinul hoției, prin desființarea posturilor de poliție. Probleme deosebite au fost semnalate la Fitionești. În luna mai, locuitorii din comună se plângeau că sunt terorizați de o gașcă de tineri. Lucrurile au luat-o razna și la Străoane. După oribila crimă de la începutul lunii mai, când un bărbat a fost aruncat de viu într-o fântână de trei tineri, dintre care doi copii, comunitatea s-a îngrozit. Oamenii povesteau atunci că le era frică să locuiască în propriile case și că erau nevoiți să-și zăvorască ușile, chiar dacă nu plecau de acasă.
 
10 Secții și cinci posturi

   În Vrancea sunt în acest moment 10 Secții de Poliție Rurală și 5 posturi. Secțiile se găsesc la Focșani, Tulnici, Vidra, Panciu, Adjud, Măicănești, Gugești, Dumitrești, Cotești și Odobești.
   Secția Rurală nr.1 Focșani are arondate comunele Vînători, Cîmpineanca, Garoafa, Biliești, Suraia, Golești, Milcovul și Gologanu.
   Secția Rurală de Poliție Cotești are arondate comunele Poiana Cristei, Cîrligele, Cotești, Popești, Urechești și Slobozia Ciorăști.
   Secția de Poliție Rurală Măicănești are arondate comunele Vulturu, Nănești, Măicănești, Tătăranu, Ciorăști, Bălești și Răstoaca.
   Secția de Poliție Rurală Gugești are în supraveghere comunele Gura Caliței, Dumbrăveni, Obrejița, Tîmboiești, Slobozia Bradului și Gugești.
   Secției Rurale de Poliție Dumitrești îi sunt arondate comunele Dumitrești, Vintileasca, Jitia, Chiojdeni și Bordești.
   Tot în zona de munte, Secții de Poliție Rurală se găsesc la Vidra și Tulnici. Secția Vidra are în responsabilitate comunele Vidra, Valea Sării, Paltin, Năruja, Nistorești și Spulber, iar Secția Rurală Tulnici are în responsabilitate comunele Tulnici, Negrilești, Bîrsești, Vrîncioaia și Păulești.
O altă Secție Rurală de Poliție funcționează la Adjud și îi sunt arondate comunele Homocea, Ploscuțeni, Corbița, Ruginești, Păunești și Pufești.
   Polițiștii de la Secția de Poliție Rurală Panciu au în responsabilitate comunele Soveja, Cîmpuri, Vizantea, Răcoasa, Fitionești, Străoane, Movilița și Å¢ifești.
   Au fost menținute posturile de poliție din localitățile care sunt situate în zone izolate și nu au putut fi  cuprinse în itinerariile de patrulare, respectiv Tănăsoaia, Boghești, Sihlea și Nereju și care au o situație operativă complexă, respectiv Bolotești.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?