Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

GALERIE FOTO: Scuţii belgieni, în tabară la Negrileşti


   Un grup de 19 scuți belgieni au venit la Negrilești pentru a-și petrece timpul liber, dar și pentru a-i instrui pe elevii școlii din localitate. Conform datelor furnizate de directorul școlii Janina Nicoară, unitatea de învățământ cu clasele I-VIII „Dumitru Pricop”, din localitate, a fost selectată să ia parte la proiectul derulat în colaborare cu Biroul European al UNCJR la Bruxelles și cu Asociația „Parteneriat Satele Românești”.
   Åžcoala Negrilești îi va găzdui pe tinerii scuți timp de zece zile până pe date de 10 iulie. Principalul obiectiv al proiectului l-a constituit să-i determine pe elevii din Negrilești să trăiască o experiență nouă, de neuitat, o experiență originală de mare deschidere internațională și o aventură interculturală în același timp. Proiectul „Tineri pentru România” vizează organizarea de sejururi în România pentru grupuri structurate de tineri belgieni, pe timpul vacanței de vară. Scopul este acela al realizării unor activități distractive și educative pentru copiii români și dezvoltării ideii unei inițiative similare la tinerii români, dar și pentru a le oferi tinerilor belgieni oportunitatea de a cunoaște cultura românească și îmbogățirea reciprocă a cunoștințelor.
   Din anul 2002 și până în prezent, la inițiativa și cu sprijinul Asociației Solidarite Horia -Quevy, mai mult de 1.500 de tineri belgieni s-au deplasat în România, fie pentru a anima copii, fie pentru a realiza mici șantiere de renovare și de ecologizare. „Acest proiect constituie pentru noi o experiență bogată în ceea ce privește cultura noastră, obiceiurile noastre care ne vor permite să trăim altfel în societatea românească. Începând cu 2 iulie s-au desfășurat activități de ecologizare și animație, reciclare și recuperarea hârtiei și cartonului pentru a creea jucării sau decorațiuni, realizarea de panouri împotriva poluării. La acest proiect am fost susținuți de domnul primar Ion Văsuianu și de Primăria Negrilești”, a spus Janina – Simona Nicoară, directorul școlii.
   Pentru fiecare zi în parte a fost făcut câte un program, în așa fel încât să le ofere tinerilor scuți posibilitatea să cunoască frumusețile zonei. Au fost duși în Rezervația Tișița, la Mănăstirea Lepșa, la Cascada Putnei. Pe tot parcursul sejurului, tineri scuți și elevii de la Negrilești au fost foarte încântați de noile activități educative. Alți copii veniți în sat la bunici pe perioada vacanței au participat și ei la activitățile derulate. Atât scuții cât și elevii au socializat foarte bine, au cântat, au dansat, au învățat cuvinte noi, au organizat întreceri sportive, au ecologizat diferite zone din preajma satului, au împărtășit păreri și opinii în ceea ce privește viața unor oameni dintr-un sat de munte, prin comparație cu viața de la oraș, din Bruxelles.
   Nu numai elevii au fost încantați dar și scuții care au vizitat zona și împrejurimile satului și totul li s-a părut fascinant: peisajul minunat, lumea satului, straiele populare, tiparele de caș, căruțele care se întorc seara cu fân, totul parcă desprins dintr-o altă lume, o lume pe care ei n-au mai văzut-o până acum, mai ales că e pentru pentru prima dată când acest grup vine în România. „Trebuie să recunosc că am avut emoții la începutul derulării programului, dar când am văzut cât de bine socializează elevii școlii noastre cu tinerii scuți am rămas plăcut impresionată. Nu mă așteptam să comunice așa de bine între ei chiar dacă au mai comunicat și prin limbajul semnelor. Nu m-am așteptat să fie atât de încântați atât elevii cât și scuții. Am rămas surprinsă cu câtă ușurință s-au adaptat tinerii scuți și cât de bine s-au integrat”, a mai spus Janina – Simona Nicoară.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?