Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Bani pentru staţia antigrindină


   Stația antigrindină de la Vrancea va primi fonduri pentru derularea lucrărilor programate pentru acest an. Banii au fost alocați printr-o hotărâre de guvern aprobată în ultima ședință a Executivului condus de Victor Ponta. Fondurile necesare asigurate de la bugetul de stat pentru această etapă sunt în valoare de peste 9,6 milioane lei. Pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea erau prevăzute, conform proiectului de buget pentru 2012, circa 4 milioane de lei pentru lucrările din acest an.
   Printre obiectivele din cadrul etapei a XIII-a 2012 a Programului se numără proiecte tehnice, execuții de lucrări și achiziții de echipamente pentru unitățile Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, precum execuții parțiale de lucrări și achiziții de echipamente pentru Dezvoltarea capabilității combaterii căde-rilor de grindină și extinderea domeniilor de activitate pentru intervenții active în atmosferă și aplicații în agricultură a Centrului Zonal de Coordonare Moldova și a Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iași cu grupurile de combatere din structură, dar și pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea și Centrul Zonal de Coordonare Transilvania și Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureș.
   Programul de construire a unei stații antigrindină în județ a început în 2004, la inițiativa președintelui Consi-liului Județean, Marian Oprișan, însă fondurile s-au alocat cu țârâita. Investiția demarată în perioada guvernului PSD a fost întârziată de schimbările succesive la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii. Fiecare ministru care a făcut parte din guvernele de după 2005 a promis alocarea de fonduri pentru realizarea investiției însă întotdeauna banii au fost insuficienți. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 20 mi-lioane lei. Deși mari, sumele pentru realizarea stației antigrindină sunt mult mai mici față de pagubele produse în agricultura vrînceană în urma căderilor de grindină. În ultimii opt ani, grindina a produs pagube de peste 110 mi-lioane lei în agricultura vrînceană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?