Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO: Primarii de pe Valea Şuşiţei au depus jurământul


   Primarii localităților Răcoasa – Sebastian Vladimir Păun, Vizantea Livezi – Fănică Ciobotaru, Soveja – Costică Ciolan au depus, ieri jurământul în fața noilor Consilii Locale din aceste comune. Un caz special a avut loc la Cîmpuri unde consilierii PDL au boicotat ședința de constituire a Consiliului Local și, implicit, depunerea jurământului de către noul primar ales din partea USL. Deoarece nu erau prezente două treimi din numărul consilierilor, a fost convocată încă o ședință pentru luni, la ora 13. Consilierii locali PDL își vor pierde locul în Consiliul Local Cîmpuri dacă nu vor fi prezenți la primele trei ședințe consecutive.

   Sebastian Vladimir Păun a fost primul primar care a depus jurământul în fața noului Consiliu Local ales de locuitorii comunei Răcoasa la 10 iunie. La eveniment au fost prezenți subprefectul Cristi Misăilă, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, judecătorul Irina Åžerbănuț, de-putatul Ciprian Nica, consilierul județean Vasile Melinte.
   Sebastian Vladimir Păun a fost ales pe 10 iunie de locuitorii comunei Răcoasa să conducă localitatea pentru următorii patru ani. Noul edil a primit 935 de voturi, din cele 1.611 va-labil exprimate. În cadrul șe-dinței de Consiliu Local a fost ales viceprimarul comunei în persoana lui Aurel Åžerban, consilier ales tot pe lista USL.
   Noul primar le-a mulțumit locuitorilor comunei care i-au acordat votul la alegerile locale și le-a promis că nu îi va dezamăgi pe cei care au avut încredere în el. „Le mulțumesc locuitorilor comunei Răcoasa care m-au votat la alegerile din 10 iunie, dar le mulțumesc și celor care nu m-au votat. Voi fi un primar pentru toți locuitorii comunei și voi face tot ce îmi stă în putință spre binele acestei comunități”, a afirmat primarul Sebastian Vladimir Păun.
   Eșarfa tricoloră a noului primar a fost așezată de fostul edil, Gigel Dragomir, care a promis că îl va susține în toate proiectele „pentru că este vorba de interesul comunității noastre”.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, le-a transmis aleșilor locali felicitările și mesajul șefului administrației județene, Marian Oprișan. Vicepreședintele a arătat că știe problemele de pe Valea Åžușiței și prioritatea pentru perioada următoare este dezvoltarea acestei zone, care a fost uitată de guvernul României în ultimii ani. „Mă doare sufletul când știu ce a fost pe această vale și văd ceea ce este acum. Mai puțin contează a cui este vina, important este ca de acum încolo să punem umărul la treabă. Îl felicit pe domnul primar și vă urez succes în continuare”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare. 

Prefectura verifică retrocedările uitate de fosta administrație

   Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica le-a recomandat noilor consilieri locali din Răcoasa să facă proiecte pentru dezvoltarea localității și le-a cerut să acorde o atenție specială rezolvării problemelor legate de retrocedarea terenurilor. Deputatul social democrat a recomandat să fie înființată o comisie specială a Consiliului Local care să supravegheze derularea acti-vității de fond funciar la nivelul localității. „Dați-i drumul la treabă, faceți proiecte. La Răcoasa aveți o problemă cu pădurile și vă recomand să faceți o comisie specială a Consiliului Local de analizare rapidă și de punere în posesie a oamenilor cu pădurile la care au dreptul. Veți avea sprijinul Prefecturii pentru a fi restituite proprietățile către cei cu suprafețe mici și îi mai lăsăm pe cei cu suprafețe mari, aceștia se pot duce la Fondul Proprietatea”, a afirmat deputatul Ciprian Nica.
   Rezolvarea problemelor legate de retrocedarea terenurilor către micii proprietari este o prioritate pentru Prefectura Vrancea, a asigurat subprefectul Cristi Misăilă. Acesta a arătat că Prefectura dorește reanalizarea tuturor dosarelor „uitate în sertare” fie la nivelul Comisiei Județene, fie la nivelul loca-lităților vrâncene. „Instituția Prefectului vrea să reanalizeze toate cererile de reconstituire a dreptului de proprietate cu maximă celeritate. Vor fi soluționate toate cererile, în limita cadrului legal”, a precizat  subprefectul Cristi Misăilă.

Faceți proiecte europene

   Reprezentantul Guvernului în teritoriu, subprefectul Cristi Misăilă a arătat că prioritatea noii conduceri a primăriei din Răcoasa trebuie să fie atragerea de fonduri europene prin care să fie dezvoltată localitatea. Subprefectul a arătat că după 2014 se modifică regulile la obținerea fondurilor europene, iar banii vor fi alocați pentru proiecte care vizează în special dezvoltarea comunităților.
Pentru obținerea acestor fonduri este nevoie de specialiști bine pregătiți, care să cunoască regulile europene, dar și de primari cu viziune, care să aibă inițiativă și să identifice nevoile localităților. „Înconjurați-vă de oameni tineri. Nu ezitați să luați sfaturi de la cei bătrâni, dar luați alături tineri și puneți-i la treabă. În perioada 2014-2016 Comunitatea Europeană inițiază un alt pachet de fonduri europene care se adresează în mod special dezvoltării comunităților locale. Încercați pe toate căile să identificați acele posibilități de a face proiecte viabile, care să atragă fonduri care să contribuie la dezvoltarea comunității dumneavoastră. Instituția Prefectului vă poate pune la dispoziție materiale, experiența oamenilor din instituție. Puteți face și pro-puneri pentru modificarea cadrului legislativ. Mai mult și mai ușor puteți descoperi dumneavoastră, în teritoriu, anumite probleme decât noi, cei care suntem la conducere”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă.

Pedeliștii blochează Primăria și Consiliul Local Cîmpuri

   Un caz special a avut loc la Cîmpuri, unde consilierii PDL au boicotat ședința de constituire a Consiliului Local și, implicit, depunerea jurământului de către noul primar ales din partea USL. Legea prevede că este nevoie de două treimi din numărul consilierilor locali pentru derularea ședinței și validarea mandatelor noilor aleși locali. La ședința de la Cîmpuri au fost prezenți numai 8 consilieri locali deoarece cei cinci aleși de la PDL au preferat să stea acasă. Conform prevederilor locale, a fost convocată o nouă ședință a Consiliului Local, pentru luni. Dacă nici atunci nu vor fi prezente două treimi, va fi convocată a treia ședință pentru ziua de miercuri. În cazul în care pedeliștii nu vor fi prezenți la nicio ședință, se va decide încetarea mandatului acestora și vor fi validați următorii supleanți pe lista de consilieri.
   Boicotul consilierilor pedeliștii blochează și activitatea în primăria Cîmpuri. Primarul nou ales al comunei, Costel Mateiu, deși a fost validat de Judecătoria Panciu, nu poate depune jurământul și, implicit, nu își poate desfășura activitatea pentru care l-au votat locuitorii comunei. Costel Mateiu spune că pedeliștii sunt sfătuiți prost de fostul primar Dumitru Vlădescu și nu știu că își pot pierde manda-tul de consilier local. „Nu știu de ce nu au venit, probabil sunt sfătuiți prost de fostul primar Vlădescu deoarece își pot pierde mandatul dacă nu vin la trei ședințe. Ei visează la un referendum prin care să fie repetate alegerile, nu pot înțelege că au pierdut primăria. Eu am fost va-lidat însă nu pot depune jurământul de primar până când nu se constituie noul Consiliu Local”, ne-a spus noul primar ales la 10 iunie, Costel Mateiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?