Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

A treia duminică după Înviere – a femeilor mironosiţe


   În calendarul creștin ortodox, duminica din 29 aprilie este denumită și „a femeilor mironosițe”. Acestea sunt femeile care l-au însoțit pe Iisus Hristos de la naștere și până la patimi, răstignire, moarte și apoi punere în mormânt. Tot ele sunt cele care au aflat primele despre Înviere. Despre femeile mironosițe și semnificația lor în Biserica Ortodoxă ne-a vorbit părintele Tache Costică de la Biserica Jelaboi, ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

   Duminica Femeilor Mironosițe este a treia duminică după Paște. Femeile mironosițe sunt  cele care l-au însoțit pe Hristos în toată activitatea sa și care au participat la ultimele evenimente din viața Mântuitorului. Dacă misiunea Mântuitorului a început cu femeile mironosițe, atunci când a făcut prima minune transformând apa în vin, ultimele clipe din viață tot cu acestea s-au petrecut.
   Patimile, răstignirea, moartea și punerea în mormânt a lui Hristos s-au derulat sub ochii femeilor mironosițe. Tot ele sunt cele care au mers la mormânt,  dimineață, ca să ungă trupul Mântuitorului cu miresme. Ele au aflat primele vestea Învierii. „Femeile mironosițe erau astfel de-numite pentru că purtau cu ele mir. Ele sunt icoana femeilor de azi, care au urmat și ascultat de Hristos și au rămas în veșnicie. Femeile mironosițe nu l-au părăsit pe Hristos nici după ce acesta a fost depus în mormânt și pentru acest lucru ele au fost recompensate. Dacă noi am asculta de Dumnezeu, așa cum au ascultat aceste femei, nu ar mai cădea atât de multe necazuri pe lume”, ne-a spus părintele Tache Costică, de la Biserica Jelaboi.
   El a amintit de femeile care nu fac cinste și le-a dat ca exemplu pe cele care își abandonează pruncii, care își retrag de la școală copiii, care nu se încadrează în tiparul mironosițelor.
În Noul Testament întâlnim numele unor femei mironosițe precum Maica Domnului, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov și a lui Iosif, Maria lui Cleopa, Ioan, soția lui Huza, Salomeea, Suzana și cele două surori ale lui Lazăr, Marta și Maria. Mai este asemănată cu acestea și Veronica, cea care i-a dăruit Mântuitorului, pe drumul spre răstignire, un ștergar pentru a-și șterge fața.
   Potrivit tradiției, chipul Mântuitorului s-a întipărit pe acest ștergar. Dar, femei mironosițe nu sunt doar cele care au alergat la mormântul Domnului, ci toate cele care vin la bise-rică, din dragoste pentru cele sfinte.

Duminica femeii creștine
 
   Cu timpul, termenul de „femei mironosițe” a fost denaturat. În popor, prin expresia „a face pe mironosița” se critică, de fapt, ipocrizia. Totuși, femeile mironosițe sunt cele care au avut curajul de a înfrunta și imposibilul, atunci când au întrebat „Cine ne va da la o parte piatra de pe mormânt?”. „Femeile mironosițe nu se opresc din drum, cu toate că știau că nu pot da la o parte piatra. Noi reținem de aici că ori de câte ori avem în față imposibilul, el poate deveni posibil prin lucrarea Domnului. Doar credința statornică ne poate demonstra asta”,  ne-a mai spus părintele Tache.
Pericopa Evanghelică a Duminicii a III-a după Înviere ne îndeamnă să-l căutăm pe Hristos Înviat, la fel ca femeile mironosițe care s-au dus la mormântul Mântuitorului, ca să ungă cu miresmele pe care le-au pregătit și le-au cumpărat. Vedem, astfel, tăria cre-dinței acestor sfinte femei în Hristos, pentru că în timp ce ucenicii stăteau ascunși, încuiați într-o încăpere de frica iudeilor, ele cumpărau giulgiu și miresme să ungă trupul lui Iisus.
   La porunca îngerului din mormânt, ele s-au întors fugind și au spus apostolilor că Hristos a înviat și nu mai este în mormânt. Așadar, această zi s-ar mai putea numi și Duminica femeii creștine, Duminica diaconițelor, a purtătoarelor de mir sau de sfinte învățături ale Domnului Hristos.
Sfintele femei mironosițe au purtat în sufletul lor toată tradiția, învățătura prin viu grai a Domnului Hristos și au învățat lumea cum și ce să creadă.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?