Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Peste 11.000 de infractori români încarceraţi în penitenciare din Europa vor fi repatriaţi în 2012


Peste 11.000 de infractori români încarcerați în penitenciare din Europa vor fi repatriați, în cursul acestui an, pentru a-și ispăși pedepsele în România, repatrierea lor urmând să se facă în etape, după echivalarea sentințelor de condamnare de către instanțele române.
Chestorul Ioan Băla, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a declarat că peste 11.000 de infractori români încarcerați în penitenciare din Europa vor fi transferați, în acest an, în penitenciare din România, repatrierea urmând să se facă în etape, după echivalarea sentințelor de condamnare de către instanțele române. „Este vorba de aproximativ 11.500 de cetățeni condamnați, care sunt încarcerați în penitenciare din spațiul comunitar. Dosarele acestora vor fi transmise în România pe cale diplomatică și vor fi reanalizate de instanțe românești pentru echivalarea sentințelor, iar ulterior vor fi repatriate și persoanele condamnate. Este o procedură care se va derula pe etape”, a declarat directorul general al Administrației Naționale a Pe-nitenciarelor.
Potrivit chestorului Băla, transferarea persoanelor este o formă de cooperare internațională care are la bază, în principal, rațiuni umanitare și ca obiectiv facilitarea reintegrării sociale a condamnaților. „Reintegrarea socială a persoanelor condamnate este mult mai ușor de realizat în țara de origine”, a spus Ioan Băla.
Directorul general al Administrației Naționale a Pe-nitenciarelor a arătat că repatrierea deținuților se va face în baza deciziei-cadru a Consiliului Europei privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce în cazul hotărârilor judecătorești în materie penală în Uniunea Europeană. „Statele membre au fost obligate să adopte măsuri pentru a se conforma până la data de 5 decembrie 2011 urmând ca, din acest an, să se treacă la repatrierea cetățenilor încarcerați”, a conchis Băla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?