Garda de Mediu a găsit o rampă de gunoi „temporară” și fără autorizație la Ciorăști, pe care se depozita gunoiul colectat de la locuitorii comunei. Verificările au fost realizate în urma sesizării făcute de Poliție referitoare la depozitarea ilegală a gunoiului și efectele asupra mediului înconjurător. Colectarea deșeurilor din Ciorăști este realizată de societatea administrației locale, Prestări Servicii Ciorăști SRL. Reprezentanții Gărzii de Mediu ne-au spus că situația depozitării ilegale a deșeurilor la Ciorăști urmează să fie clarificată în aceste zile, când reprezentanții societății vor trebui să prezinte toate documentele și autorizațiile de mediu pentru acest depozit „temporar” de deșeuri.
Din primele cercetări efectuate de comisarii de Mediu a reieșit că firma din Ciorăști avea un contract pentru depozitarea deșeurilor cu un operator din Râmnicu Sărat. Problemele au apărut în luna aprilie când operatorul ar fi intrat în procedură de reautorizare și gunoiul nu mai putea fi transportat acolo. Comisarul șef al Gării de Mediu Vrancea, Aurel Cristian, a arătat că reprezentanții firmei din Ciorăști ar fi spus echipei de control că este vorba despre un depozit temporar, deși legea prevede clar că un depozit de deșeuri este ori autorizat ori ilegal. Nicio firmă de salubritate nu poate depozita deșeuri „temporar” pe un teren fără să dețină o autorizație în acest sens din partea autorităților de mediu. Situația este cu atât mai greu de tolerat cu cât acolo sunt aduse deșeuri din luna aprilie, adică nu este o situație conjuncturală, de câteva zile „Deșeurile colectate au fost depozitate pe un teren și ni s-a spus că ar fi un depozit temporar. I-am chemat cu documentele la Focșani, să vedem ce prevede autorizația, pentru a stabili măsurile care vor fi dispuse. Cu siguranță că vor fi sancțiuni, se va dispune curățarea zonei respective”, ne-a spus comisarul șef Aurel Cristian.
Autoritățile din Ciorăști sunt mai relaxate când sunt întrebate despre acest depozit de deșeuri și nu văd niciun pericol pentru mediu și cetățenii din comună. Primarul liberal Nicolae Braicău spune că pe terenul respectiv nu se face decât o sortare a gunoaielor colectate de la locuitorii din comună și că nu ar fi un depozit pentru gunoi. „Stația de gunoi nu îl primește dacă gunoiul este amestecat cu frunze, crengi și atunci facem o sortare a deșeurilor colectate de la cetățeni. Îl răstoarnă, îl selectează astfel încât la depozit să ducem numai gunoi menajer”, ne-a spus primarul Braicău.
Primarul PNL a boicotat proiectul Vrancea Curată
Reamintim că localitatea Ciorăști este una dintre cele două comune din județ care au boicotat proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”. Primarii PNL din comunele Țifești și Ciorăști, respectiv Gabriel Postolache și Nicolae Braicău, au refuzat să pună la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer, blocând proiectul, deși inițial au fost de acord cu el, iar localitățile respective sunt parte integrantă din proiect. Au fost discuții repetate cu reprezentanții administrațiilor locale și în cele din urmă s-a ajuns la instanța de judecată. Consiliul Județean a câștigat aceste procese și abia după ce au fost obligați de instanță, au fost emise hotărârile de consiliu local referitoare la predarea terenurilor. Doar că, la Ciorăști, Consiliul Local a hotărât ca terenurile aferente punctelor de colectare să fie comasate și a pus la dispoziție o suprafață situată la marginea localității. Adică un singur teren pentru punctele de colectare aferente celor șapte sate ale comunei. Acolo ar trebui să se deplaseze oamenii din satele comunei pentru a duce gunoiul menajer. Primarul liberal spune că decizia a aparținut consilierilor locali și crede că nu este normal ca punctele de colectare a gunoiului să fie în sate. „Nu este normal să depozitezi gunoiul în centrul satului și a fost stabilit acest teren.Transportul va fi asigurat de noi, este problema noastră, a comunității, să ducem gunoiul de la cetățeni la aceste puncte de colectare”, a spus primarul din Ciorăști.
Cât de bine se descurcă edilul penelist se vede și din ce s-a întâmplat ieri…Având însă în vedere gravitatea situației, faptul că deșeurile depozitate încă din aprilie reprezintă un pericol pentru sănătatea populației, este de așteptat ca Garda de Mediu să dispună cât mai rapid curățarea zonei respective și să-i sancționeze pe cei responsabili.