Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Şcolile rămân fără profesori


Tot mai mulți profesori solicită concedii fără plată, pentru a-și căuta alte locuri de muncă, mai bine plătite. Actuala conducere a țării i-a adus la sapă de lemn, luându-i practic în râs atunci când le spune că salariile ar trebui să le fie suficiente. Deși au câștigat în instanță drepturile cuvenite prin lege, Guvernul pedelist nu pune în aplicare hotărârile judecătorești. Prin urmare, singura soluție pentru a supraviețui este să încerce să-și câștige existența în altă parte.
Potrivit unei situații în acest sens, prezentate de Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea, 29 de cadre didactice au depus, de la începutul anului școlar 2011 – 2012, cereri pentru acordarea de concediu fără plată, pe o perioadă de un an. Chiar dacă în mod oficial, în majoritatea cazurilor sunt invocate motive personale, în realitate profesorii vor să renunțe un an la munca la catedră, care este plătită foarte prost, în speranța că își vor putea rotunji veniturile desfășurând alte activități. „Numărul de solicitări pentru concedii fără plată este mai mare, comparativ cu anii precedenți. O dată la zece ani, cadrele didactice pot obține acest concediu. Cererile au fost depuse la Inspectoratul Åžcolar, iar în Consiliul de Administrație au fost aprobate. Conform noii legi a Educației, cei care vor dori de anul viitor școlar concediu fără plată, vor trebui să depună cerea la școala de la care provin, iar în cadrul Consiliului de Administrație se va aproba sau nu. În toate solicitările depuse sunt menționate motive personale”, a spus Iordache Bostan, șeful Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea.
De altfel, dezinteresul pentru profesia de dascăl crește de la an la an, din cauza bătăii de joc la care sunt supuși de actualii guvernanți. Anii de studiu, nervii pe care și i-au tocit cu elevii nu contează în fața unui mi-nistru incompetent, care nu a fost în stare să-și echivaleze diploma de Bac.
În anii precedenți, abia dacă se înregistrau zece solicitări de concediu fără plată. De când cu tăierile de salarii, numărul cererilor a crescut. Numai de la începutul anului s-au înregistrat 29 astfel de cereri. De asemenea, tot de la începutul acestui an școlar, șase cadre didactice și-au luat adio pentru totdeauna de la sistemul educațional.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?