Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Frigiderul poate ucide? Ce reguli trebuie respectate pentru a ne feri de bolile provocate de alimente


Deși frigiderul pare locul ideal pentru păstrarea în siguranță a alimentelor, acesta poate fi de fapt locul în care bacteriile periculoase se pot ascunde, provocând boli grave. În frigider se pot afla de 750 de ori mai multe bacterii decât nivelul considerat sigur, printre care salmonela, E.coli și listeria.
Institutul de Infecții și Sănătate Globală din cadrul Universității din Liverpool a elaborat o serie de sfaturi pentru consumatori, care să îi ferească pe aceștia de bolile provocate de numeroasele bacterii din frigider. Carnea nu trebuie pusă pe rafturile de sus ale frigiderelor, susține profesorul Tom Humphrey de la Universitatea din Liverpool, deoarece otrăvirea alimentelor provine de la amestecul de bacterii din anumite produse. „Una dintre cauzele majore ale otrăvirii este amestecul de alimente contaminate. Un exemplu ar fi puiul crud, contaminat cu o bacterie posibil fatală, campilobacteria, care este așezat într-un raft superior, lângă o salată. În timp ce puiul este gătit, iar bacteria este eliminată prin acest lucru, salata este consumată crudă”, a declarat profesorul Humphrey.
Diferitele tipuri de brânză ar trebui să stea separat de alte alimente în frigider, precum pateul sau macroul afumat. Profesorul Humphrey îi încurajează pe oameni să păstreze brânza în cutii pentru ca listeria din aceasta să nu intre în contact cu alte produse din frigider. „Contaminarea se întâmplă instantaneu și, cu cât mai multe alimente sunt infestate, cu atât șansele de a vă îmbolnăvi sunt mai mari”, precizează specialistul.
Frigiderele pline sunt periculoase, susține profesorul Humphrey, care consideră că acestea trebuie să fie curățate săptămânal. „Frigiderele trebuie curățate o dată pe săptămână cu apă foarte caldă și dezinfectant, dacă doriți, în timp ce compartimentul cu carne crudă trebuie să fie curățat o dată la câteva zile și neapărat când începe să emane un miros”, a subliniat el.
Legumele trebuie spălate înainte de a fi puse într-un compartiment separat în frigider, mai precizează specialistul.
Orezul, cerealele și condimentele conțin o bacterie responsabilă pentru două din cinci cazuri de intoxicație alimentară, care provoacă greață, stări de comă și diaree. Orezul gătit trebuie aruncat dacă a stat mai mult de trei zile în frigider.
Deși poate avea aspect și miros plăcut, mâncarea procesată poate fi periculoasă pentru organism dacă este consumată la mai mult de trei zile de la desigilare.
Alimentele crude pot mucegăi, iar bacteria nu se distruge prin gătire. Aruncați orice fructe, legume sau produse lactate dacă prezintă urme de mucegai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?