Ediția: Duminică 3 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Duminică 3 noiembrie 2024 Nr. 6749

Urban gardening


Viața agitată a orașului îi face pe mulți să-și dorească un loc retras, un loc departe de zgomotul uneori infernal. Mulți au ca refugiu, casa de la țară, unde este liniște, relaxare, deconectare, aer curat. Alții însă nu sunt atât de norocoși, dar există soluții foarte bune în mijlocul clădirilor de birouri, intersecțiilor supraaglomerate și blocurilor înalte din beton. O oază de liniște este asociată cu o viață în perfectă armonie și echilibru cu natura, iar viața la țară cu drumuri pietruite, unde nu circulă nici autobuzele, nici tramvaiele, unde nu există super- sau hipermarketuri, viață de noapte, ambulanțe cu girofaruri gălăgioase și amețitoare și unde sărbătoarea satului, organizată o dată pe an, reprezintă un adevărat „highlight” cultural. Un astfel de loc este imposibil de obținut pentru locuitorii marilor orașe, însă din ce în ce mai mulți își „construiesc” unul care să îi ducă măcar cu gândul la ceea ce visează.  
Unii îl amenajează direct în balcon sau pe terase. Nu este imposibil, este nevoie doar de voință și creativitate. Alții, au posibilitatea de a folosi acoperișul clădirii drept oază de liniște. Este adevărat că amenajarea necesită mai mult efort –  aducerea pământului, plantarea pomișorilor (tuia), realizarea straturilor cu zarzavat, însă toate acestea merită din plin.
 
Grădinăritul, „medicament” pentru o viață sănătoasă

Oamenii din domeniul medical privesc cu ochi buni acest nou trend, deoarece o vizită în propria grădină poate înlocui una la medic. Diverse studii certifică faptul că grădinăritul are un efect pozitiv asupra sănătății.
Multitudinea și diversitatea culorilor, dar și a miresmelor, scade nivelul de stres, iar faptul că suntem înconjurați de natură ne liniștește într-o oarecare măsură. Mai mult decât atât, grădinăritul ne poate proteja împotriva Osteoporozei. Plivitul în propria grădină și îngrijirea plantelor are un efect pozitiv asupra persoanelor care sunt predispuse la boli precum depresia sau atacuri de panică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?