Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Preoţii ar putea fi puşi să aleagă între sutană şi catedră


Preoții care sunt și cadre didactice titulare sunt puși  să-și aleagă ocupația: să facă slujbe în biserică sau să predea la catedră. Acest lucru se întâmplă deja în unele județe din sudul țării și nu este exclus ca măsura să se extindă și în alte zone.
Începând cu anul școlar 2011 – 2012, Mitropolia Olteniei nu a mai permis ca      preoții care au parohii să fie în același timp și cadre didactice. Preoții au fost puși să aleagă pentru unul dintre cele două locuri de muncă: ori în sutană în biserică, ori la catedră. Potrivit oficialilor Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea, în județul nostru nu există o asemenea decizie. Totuși, pe viitor, în cazul în care se va constata că sunt mai multe situații în care absolvenții facultăților de teologie nu au catedră și nici parohie, este posibil să se apeleze și la o astfel de măsură. „La noi în județ nu sunt astfel de probleme. Cei care au solicitat posturi au primit. În cazul catedrelor de religie din satele îndepărtate, care nu au fost ocupate, acelea au fost date preoților din zonă”, a declarat Ion Dragu, inspector școlar de religie în cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea. 
Ideea ca preoții să fie nevoiți să aleagă între straiele monahale și slujba la catedră nu este îmbrățișată de cei din conducerea Eparhiei Buzăului și Vrancei. „Eparhia Buzăului și Vrancei nu îngrădește niciun drept al teologilor de a preda la orele de curs. Deciziile luate în alte eparhii din țară nu se aplică obligatoriu în fiecare eparhie. Pentru titularizarea profesorilor de religie, se organizează concurs de către Minsterul Educației și oricine este liber să se înscrie”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Eparhiei Buzăului și Vrancei, Adrian Ionescu.
Preoții care au parohie, dar sunt și titulari pe posturi de profesori, vor trebui să aleagă între cele două funcții. Mitropolia Olteniei a fost cea care a declanșat isteria în rândul preoților, după ce inițial a solicitat o situație a preoților care au și meseria de dascăl. Propunerea Mitropoliei Olteniei vine în condițiile în care foarte mulți studenți care termină facultăți de teologie nu au unde să lucreze nici ca profesori, dar nici ca preoți.

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?