Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Majorarea TVA va îngropa total economia privată. Corupţia şi evaziunea fiscală vor creşte


Președintele PSD, Victor Ponta, consideră că majorarea TVA la 24 la sută „va îngropa total” economia privată și că în perioada următoare corupția va crește în România, iar numeroase firme se vor închide. Ponta a declarat, la Cluj-Napoca, că scenariul care urmează este unul „apocaliptic”, iar prețurile vor crește cu mai mult de cinci la sută, cât este majorarea TVA.
„Majorarea TVA va îngropa total economia privată. Economia era îngenuncheată, iar acum va fi distrusă cu totul, iar corupția și evaziunea fiscală vor crește exponențial. Funcționarii publici care trebuie să efectueze controale vor avea salarii reduse cu 25 la sută, iar asta înseamnă că va fi de cincizeci de ori mai multă corupție decât până acum, iar firmele private își vor închide porțile și va crește și șomajul”, a afirmat Ponta.
Liderul PSD a mai spus că ceea ce urmează „este un scenariu apocaliptic”, iar lui nu îi vine să creadă că Traian Băsescu „e fericit să se scufunde odată cu România”.
Victor Ponta a afirmat că singurul „om gras” pe care Traian Băsescu vrea să îl salveze „este PDL și Guvernul Boc”.
„Singurul loc din care nu se vor tăia bani sunt banii de la Videanu, de la Berceanu, de la Udrea. Ei sunt «oamenii grași» pe care vrea să îi salveze”, a susținut liderul PSD.
Ulterior, liderul PSD a spus într-o conferință de presă la Botoșani, că modificarea Codului Fiscal se face prin lege și se aplică după șase luni de la adoptare. „Toți știm lucrul ăsta, mai puțin domnul Boc. El nu știe lucrul acesta, pentru că e profesor de drept neconstituțional și la el e în regulă chestia asta. Va veni ordonanța în Parlament și sperăm să o picăm atunci. Problema e că va produce efecte, va produce un haos fiscal, exact ceea ce lipsea economiei românești”, a spus președintele PSD.
Victor Ponta a apreciat că actualul guvern se comportă ca unul de ocupație străină și că își dorește doar să distrugă. „Dacă mai lipsea un bobârnac țării, ca să cadă de tot în prăpastie, ăsta a fost. (…)Guvernul Boc parcă chiar vrea să distrugă România. Zici că sunt un guvern de ocupație străină și vor să distrugă tot”, a spus liderul social-democrat.
De asemenea, Ponta este de părere că majorarea TVA este o strategie pla-nificată de PDL cu mult înainte de a stabili tăierea pensiilor. „Totul este un ghem de minciuni în care nici ei nu se mai descurcă. Au zis că măresc TVA-ul pentru că nu se taie pensiile, deci se va crește TVA-ul doar până pe 31 decembrie?”, s-a întrebat Ponta.
El a mai spus că din majorarea TVA se economisește de trei ori mai mult decât prin tăierea pensiilor cu 15 la sută și consideră că nu se poate spune că TVA a fost majorată pentru că nu au mai fost tăiate pensiile.

Geoană: Majorarea TVA, o decizie fundamental greșită

Majorarea unei taxe importante precum TVA într-un moment de criză este o decizie „fundamental greșită”, pentru că este o măsură pro-ciclică, de natură să împovăreze economia, consideră președintele Senatului, Mircea Geoană, arată Mediafax. Președintele Senatului opinează totodată că Guvernul Boc trebuie să își dea demisia. „În continuare Guvernul României insistă să ia măsuri prin care greul crizei va fi dus tot de către cetățeni. Majorarea unei taxe importante precum TVA într-un moment de criză este o decizie fundamental greșită, pentru că este măsură pro-ciclică, de natură să împovăreze economia. Concret, în urma deciziei de astăzi, consumul privat va scădea cu cel puțin 4%, în condițiile în care acesta contribuie cu aproximativ 60% la formarea PIB. Prin urmare, creșterea TVA va determina în următoarele șase luni o scădere suplimentară a PIB de cel puțin 1%, ceea ce va adânci și mai mult recesiunea și va mări numărul șomerilor. De asemenea, reducerea salariilor bugetarilor determină o scădere suplimentară a PIB de cel puțin 1%. Potrivit specialiștilor, majorarea TVA va genera o inflație suplimentară de aproximativ 3,5%, ceea ce va reduce și mai mult puterea de cumpărare a populației, iar ținta de inflație a BNR nu va mai putea fi respectată. În ceea ce privește pu-terea de cumpărare, aceasta va scădea cu 30%, ca urmare a scăderii salariilor și a creșterii TVA. Creșterea TVA implică o sporire a coșului de bunuri care asigură minimul decent de trai, ceea ce va genera automat creșterea ratei sărăciei absolute”, menționează Geoană, într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?