Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Şcoala vrânceană în perioada interbelică


Începutul de an școlar însemna, odinioară, un moment încărcat de emoții și de speranțe pentru viitor. Åžcoala modela comportamentul elevilor pentru frecvență, igienă, disciplină și îndemânare. Fostul elev Ioan Pârvu a așternut pe hârtie impresiile din prima zi de școală și a creat un tablou vechi la început de an școlar. Despre rândurile înșirate de elevul de odi-nioară ne-a povestit custodele Florin Dîrdală.

Se întâmpla în perioada interbelică, la Åžcoala nr. 3 din Focșani, amplasată în centrul Focșaniului. Grădina din fața școlii era îngrijită în așteptarea pri-milor elevi, iar în interior curățenia era exemplară. „Am constatat încă de la primul pas făcut în curtea și localul acestei școli, cum că la conducere e un bun gospodar, conștient de rolul ce îl are în această parte a orașului. Grădina din fața școlii e lucrată foarte frumos și ornată cu fel de fel de flori, cu mult gust și în perfectă ordine. Localul școlii e de o curățenie exemplară, curățenie nu făcută de ocazie, ci o stare de totdeauna, cu stăruință și ordine menținute”, ne-a transmis Florin Dîrdală, custode la Direcția Județeană Vrancea a Arhivelor Naționale. Sălile erau bine mobilate, cu aspect plăcut și primitor. Erau dotate cu tablă, calendar, icoană cu Cina cea de Taină, o candelă aprinsă și o floare sub candelă. De asemenea, sălile aveau biblioteci proprii cu volume legate manual de elevi, farmacie școlară cu medicamente de primă necesitate, un dulap muzeu cu tot ce poate interesa învățămantul, albumuri cu vederi geografice, istorice, etnografice culese de elevi. „Domnul este înconjurat de elevi care se mișcă ca niște albine de colo-colo în aranjarea și desăvârșirea ocupațiilor ce vor urma în cursul anului. Domnul îi povățuiește numai de bine. Când elevii știu lecția, parcă-i crește inima, iar când nu, domnul e trist și căzut pe gânduri. E ca un tată încadrat de fiii lui”, citează custodele din cuvintele lăsate mărturie de un fost elev.
Datorită sistemului de conducere, clasele aveau o frecvență bună. Un elev era desemnat să cerceteze cauza lipsei uneori elevi atunci când era cazul. „În cadrul școlii există o organizație  numită Ghioceii. Rostul acesteia e de a avea grijă de curățenia elevilor și de temele lor. Foarte multă atenție se acordă îngrijirii școlii. Băieții de serviciu mătură, șterg praful, păianjenii, aranjează lucrurile la locul lor. În fiecare sâmbătă se face judecata elevilor care nu s-au supus legilor clasei și cei vinovați sunt pedepsiți”, mai arată Florin Dîrdală. Tot sâmbăta asociația organiza șezători, ore de lectură sau chiar vizite în oraș la gospodării particulare, instituții, stabilimente economice. Toată această organizare școlară veche a determinat rezultate bune la învățătură ale elevilor, lăudabile din toate punctele de vedere, disciplină, curățenie, frecvență, îndemânare, li-niște, libertate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?