Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: EcOprovocare pentru elevii Liceului Teoretic Odobeşti: plantare de salcâmi la Mănăstirea Brazi

O nouă experienţă de neuitat pentru elevii Liceului Teoretic Odobeşti – acţiunea de plantare de la Mănăstirea Brazi, de la Panciu. Activitatea a fost realizată cu sprijinul conducerii Liceului Teoretic Odobeşti, reprezentată de directorul Nelu Taman, şi cu ajutorul reprezentanţilor Direcţiei Silvice, totul fiind supervizat din punct de vedere tehnic de Gheorghe Viţă, din partea Ocolului Silvic Panciu.

Elevii Liceului Teoretic Odobeşti care participă la Concursul EcOprovocarea, un concurs naţional ecologist, au şansa de a câştiga o tabără de leadership pentru mediu care va fi organizată în luna august, la Cheia, Prahova şi se luptă să câştige 10.000 de lei puşi la bătaie pentru cel mai bun liceu din ţară la activităţi de ecologie. La Panciu s-au evidenţiat fraţii gemeni, Florentin şi Florentina Rotaru, de la clasa a V-a B, care au mai plantat acum ceva timp în curtea şcolii, din proprie iniţiativă, şi care s-au dovedit din cale afară de harnici, fraţii Ciută, care au fost, ca de obicei, recordmeni la plantat, Andra Puscaşu prima la plantat, la fete, doamna profesor Constanţa Giurcan, care a muncit cot la cot cu elevii…

La mănăstire, elevii şi profesorii au aflat mai multe informaţii despre Sfântul Teodosie, decapitat de tătari şi descoperit într-o biserică subterană, în urma unui vis, au făcut cunoştinţă cu măicuţa Teodosia, care împărţea sfaturi utile despre viaţă, tuturor, atunci când ajuta la plantat: „omul harnic e plăcut de toată lumea”, „dacă faci rău, vei primi rău” şi cu maica stareţă Eusebia, care a dorit cu noi o „poznă”. Gemenii au întrebat profesorii coordonatori ai activităţii când mai merg la plantat, fiind impresionaţi de experienţa avută. Fiecare a muncit după puterile lui, rezistenţa lui, obisnuinţa de a face efort.

Peste 2-3 ani, salcâmii plantaţi de elevi şi profesori vor fi mari şi cei care i-au sădit vor merge acolo să le vadă evoluţia. Fraţii CiutăAndrei şi Vicenţiu au primit invitaţia să stea la mănăstire, în vacanţa de vară, o săptămână sau două, fiind remarcaţi pentru hărnicia de care au dat dovadă. Silvicultorii au fost mulţumiţi de activitatea depusă până acum şi deja au demarat procedurile pentru a incheia un parteneriat pe termen lung cu Liceul Teoretic Odobeşti. Vremea mohorâtă nu i-a speriat pe elevi. La final, cu toţii au avut inima plină de bucurie pentru că în urma lor ceva prinde viaţă.

La finalul concursului, primelor 10 echipe din fiecare categorie li se vor aloca puncte în funcție de locul obținut în clasamentul final. Astfel, echipa de pe locul 1 va primi 10 puncte, echipa de pe locul 2 va primi 9 puncte, echipa de pe locul 3 va primi 8 puncte şi aşa mai departe. Se va face suma acestor puncte pentru fiecare liceu care are echipe în top 10, iar liceul cu cel mai mare punctaj câștigă premiul de 10.000 lei. „Mii de râsete zilnic și energie la cote maxime, zile pline cu jocuri educaționale și sport, o mulțime de prieteni noi, drumeții pe munte, mâncare naturală, petreceri cu tematică, foc de tabără, îmbrățisări și lacrimi de rămas bun”, spun organizatorii despre viitoarea tabără de mediu.

Participanții în tabără se vor distra, vor învăța activ, vor lega prietenii și își vor dezvolta abilitățile de lucru în echipă, de comunicare și colaborare, de organizare, vor fi inspirați de atitudini și valori pentru implicare în comunitate, proactivitate și leadership, își vor crește nivelul de conștientizare și implicare privind problemele de mediu. Cei 5 profesori coordonatori pentru cele 5 echipe de plantare arbori, târguri de economie circulară, igienizare, conştientizare şi reciclare înscrise, de la Liceul Teoretic Odobeşt, sunt: Amalia Rusu, director adjunct, Mioara Cucu, Oana Miron, Beatrice Pană şi Ema Dragomir. După şase luni de concurs, elevii Liceului Teoretic Odobeşti sunt deja în fruntea clasamentului la secţiunea plantări arbori şi mai au câteva zile la dispoziţie să mai strângă şi alte puncte pentru celelalte secţiuni din concurs.

Profesor Ema Dragomir – Liceul Teoretic Odobeşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?