Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Cresc salariile dacă se fac disponibilizări


Președintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, luni, că reprezentanții Fondului Monetar Internațional ne spun că trebuie să respectăm fondul de salarii stabilit împreună cu Guvernul, astfel că dacă se vor majorări salariale de 5% este nevoie de disponibilizări de 5%. „Aveți un fond de salarii stabilit cu noi, trebuie să îl respectați. Doriți creșterea cu 5%, reduceți personalul cu aproximativ 5% și puteți mări salariile, așa ne spun cei de la FMI”, a precizat Hossu.
Ideea creșterii salariilor bugetare în 2012, an electoral, pentru a ajunge la ce a fost în 2010, la valoare nu la puterea de cumpărare, deci fără corecția de inflație care este de 14 la sută, înseamnă încă o corecție de aproximativ 12 procente, din care se propun anul acesta cinci, deci mai rămân pentru anul viitor șapte procente date în două tranșe, a explicat liderul „Cartel Alfa”.
„În esență, deci așa cum zic politicienii puterii, s-ar putea să ajungă valoric la același nivel de salarizare, dar redus cu 14 la sută – inflația, ca și putere de cumpărare”, a afirmat Hossu.

Președintele Blocului Națio-nal Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, luni, că există zone cu excedent de personal, de exemplu în administrația publică centrală și locală, fiind nevoie de un audit pe toate zonele bugetare pentru a evalua munca din fiecare instituție pu-blică. Costin a precizat că ceea ce spune Jeffrey Franks referitor la posibile majorări de salarii, cu condiția unor noi disponibilizări, este „matematică simplă”.
„Puteam face de anul trecut această restructurare, să păstrăm salariile netăiate și să oferim alternativă pentru cei ieșiți din sistem. Ce spune acum Jeffrey Franks este matematică simplă, altfel nu se închide ecuația”, a subliniat Costin.

În opinia liderului BNS, era nevoie încă de anul trecut de un audit pe toate zonele bugetare, pentru a evalua munca din fiecare instituție publică, pentru că sunt și sectoare cu deficit de personal, cum este Administrația Penitenciarelor, dar și cu excedent, cum este administrația publică, centrală și locală, „pentru că se lucrează încă rudimentar, cu pixul, în administrație”.
Cu privire la intenția coaliției de majorare a salariilor de la 1 octombrie, Costin amintește de o lege apărută anul trecut care amendează mita electorală.

De asemenea, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, luni, că în administrația centrală mai este loc de ajustări de personal, pentru că prin ministere mai sunt încă „tăietori de frunze la câini”. Hancescu a subliniat, în urma declarațiilor lui Jeffrey Franks la finalul misiunii în România, că administrația este singurul sector unde se mai pot face disponibilizări, deoarece și învățământul și sănătatea și poliția sunt „pe avarie”, având deficit de personal.

Guvernul consideră că există spațiu fiscal pentru creșterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajațiilor bugetari, a declarat, luni, șeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.
„Guvernul va lua o decizie referitor la cât de mare va fi creșterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul în care va fi adoptată. Nu ar fi înțelept nici din partea mea, nici din partea lor, să spunem în acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului – n.r.) există spațiu pentru creșterea salariilor, dar trebuie să așteptăm până la acel moment pentru a fi siguri. Creșterea salariilor poate avea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajați în sistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul pu-blic”, a spus Franks.

El a arătat că veniturile fiscale sunt în concordanță cu nivelurile anticipate, în timp ce cheltuielile au fost menținute sub control strâns datorită eforturilor conti-nue de raționalizare și reducerii numărului de angajați. „Aceste eforturi ar putea crea spațiu pentru o modestă recuperare a salariilor în lunile ce urmează”, a continuat Franks.
Atât în precedentul acord cu FMI, cât și în actuala înțelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate în sume absolute, iar orice majorare salarială este posibilă doar în acest spațiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?