Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Preşedintele Băsescu a intrat în contradicţie cu Constituţia


Președintele Traian Băsescu a intrat în contradicție cu Constituția în ceea ce privește ultimele două inițiative referitoare la revizuirea Constituției și la reorganizarea teritorială, consideră fostul președinte Ion Iliescu, președinte de onoare al Partidului Social Democrat (PSD), într-o postare pe blogul personal.
‘Este clar că unele inițiative ale președintelui Băsescu urmăresc (…) ‘să recâștige inițiativa strategică’. Numai că ‘a cam dat-o în bară’ cu ultimele două inițiative, intrând din nou în contradicție cu Constituția!
Conform prevederilor exprese ale Constituției, dreptul la initiațivă legislativă revine, după caz ‘Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot’ (art.74). Președintele nu are acest drept! În ce privește revizuirea Constituției, art.150 prevede că ‘poate fi inițiată de președintele României la propunerea Guvernului’. Deci, în cazul acesta – președintele a ignorat această prevedere. De aceea, Curtea Constituțională nici nu trebuie să primească spre analiză propunerile înaintate, ci să i le trimită înapoi! El putea să solicite Guvernului asemenea propuneri!’, spune președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

În ceea ce privește propunerea de restructurare teritorială, fostul șef al statului consideră că aceasta necesită o elaborare foarte minuțioasă, ținând seama de consecințele ample și pe termen lung, ‘și nu pot fi promovate cu atâta superficialitate și grabă, cum a făcut Traian Băsescu’.
Fostul președinte a pledat, în context, pentru măsurile esențiale de natură economică și socială, care să fie rezultatul unor măsuri de politică de stânga și de dreapta, pentru a asigura armonizarea cât mai amplă a intereselor diferitelor categorii de cetățeni – asigurând astfel stabilitatea și continuitatea politicilor guvernamentale.

Potrivit acestuia, globalizarea este un proces obiectiv, ireversibil și în esența sa pozitiv, care ar trebui să-i ajute pe cei mai puțin dezvoltați, ca și România, să recupereze rămânerile în urmă provocate de o istorie nefavorabilă lor (cum se întâmplă în China și în unele țări asiatice).

‘Acesta trebuie să fie și obiectivul strategic al României. Pentru aceasta avem nevoie de o guvernare capabilă, bazată pe profesioniști, pe competențe, nu pe improvizații și oameni lipsiți de cultură și de pregătire profesională, ca și de politici și strategii care să pornească de la interesele generale, ale tuturor cetățenilor și nu de la interese înguste ale unor profitori. Lipsa de încredere și de interes a cetățenilor față de promisiuni este un handicap. Departamentele PSD lucrează la pregătirea unui proiect de inițiative legislative, care să fundamenteze viitoarea guvernare și măsurile de redresare economică și socială a țării’, a spus Ion Iliescu.

În opinia fostului șef al statului, probabil că nu va fi nevoie de naționalizări, dar reglementări legale mai ferme privind protecția și valorificarea resurselor naturale, indiferent de proprietate (solul, pământurile, subsolul) se vor impune. ‘Este vitală necesitatea unor forme de asociere a micilor proprietari – pentru a redresa agricultura României și a scoate din sărăcie satul românesc’, a menționat președintele de onoare al PSD pe blog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?