Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Etnobotanicele, scoase la vânzare pe internet


Magazinele de etnobotanice din județul nostru au fost închise. Oficial, în acest moment, niciunul dintre acestea nu mai funcționează. Nu același lucru se poate spune și despre substanțele interzise. Ele nu se mai cumpără de la tejghea, ci de pe internet. O frântură dintr-un anunț postat de un vrâncean pe data de 2 iunie pe un site de publicitate sună cam așa : „Distribui oriunde în țară cele mai noi produse etnobotanice, 100% legale în 2011. Garantăm calitate, discreție și seriozitate”.

Subiectul drogurilor legale nu este nici pe departe încheiat. Oficial, etnobotanicele au dispărut, neoficial însă, lucrurile stau cu totul altfel. De ceva vreme, „moartea” se vinde pe internet la prețuri de producător, iar dacă cumpărătorul solicită o cantitate mai mare primește chiar și discount. Un anunț postat pe un site de publicitate sună cam așa: „Unicul importator, distribuitor autorizat. Vând/distribui oriunde în țară cele mai noi produse etnobotanice 100% legale în 2011, la următoarele prețuri: Powder: Magic Kristal Plus, Flower Magic Powder, Pure by Magic, Charge, Super Charge, Special Cocs, Nos, Special Gold Magic la prețul de 70 RON pe gram. Cantitate minimă 5 grame. Cele mai mici prețuri. La cantități mai mari se oferă discount. Prețuri de producător. Calitate Garantată. Livrare prin curier în toată țara. Garantăm calitate, discreție și seriozitate. Comenzi la telefon 0785.474.***!”. Anunțul a fost postat pe data de 2 iunie, de o persoană din județul Vrancea. De altfel, internetul este plin de astfel de anunțuri, deși autoritățile cu atribuții în domeniu spun că etnobotanicele au dispărut.   De-a lungul timpului, drogurile legale au făcut mii de victime, iar câțiva dintre consumatorii de etnobotanice au trecut în neființă.

Tâlhării comise pentru „ierburi”

În week-end, un tânăr a ajuns la spital după ce a consumat etnobotanice. Åži pe data de 10 iunie, la Spitalul Județean de Urgență din Focșani a ajuns un tânăr de 20 de ani, din municipiu, după ce a consumat substanțe halucinogene. Băiatul, care era într-o stare de agitație psihomotorie, a fost stabilizat de medicii de gardă. Apoi, el a fost sfătuit să se prezinte la Secția de Psihiatrie, pentru un control amănunțit. Un alt exemplu elocvent este cel al unui tânăr din Focșani, care a ajuns la închisoare în urma unor tâlhării comise pentru a face rost de banii necesari pentru a-și cumpăra droguri legale, fără de care nu mai putea trăi. În rechizitoriul pe care i l-au întocmit procurorii, se arată că în perioada septembrie – decembrie 2010, Laurențiu P. a obligat câțiva tineri  să-i dea banii pe care îi aveau prin buzunare. Inculpatul vroia bani să-și satisfacă anumite plăceri legate de consumul de plante etnobotanice. În actul de sesizare a instanței de judecată se mai precizează că în data de 18 decembrie 2010, inculpatul s-a întâlnit într-un bar de pe strada Republicii, din Focșani, cu Marius M. și   i-a cerut bani pentru a-și cumpăra „ierburi”. Ca să-l liniștească, victima l-a invitat la o bere. Văzând că se manifestă violent, Marius i-a spus că merge la baie, cu gândul de a anunța organele de poliție. Inculpatul l-ar fi urmat în toaletă și l-a controlat prin buzunare, unde a găsit 40 de lei și un telefon mobil, pe care și le-a însușit. În perioada septembrie -decembrie 2010, în mod repetat, Laurențiu a tâlhărit și alte persoane. În data de 13 septembrie 2010, Narcis B., care era însoțit de un prieten, s-a întâlnit cu inculpatul, care i-a cerut o brichetă. Pentru că aceasta nu se aprindea, Laurențiu a început să amenințe și să înjure. Åži acesta a fost un bun motiv pentru ca tânărul să facă rost de bani, reușind să-i ia victimei suma de 10 lei. În cursul lunii octombrie, cei doi s-au reîntâlnit pe stradă și în același mod a reușit să facă rost de 40 de lei. În decembrie, Narcis se afla cu prietenul său în fața unei bănci, când inculpatul și-a făcut apariția. Pentru că băieții au spus că nu au niciun ban, inculpatul a simulat o lovitură în zona abdominală pentru a putea controla dacă victimele spun adevărul. Inculpatul le-a arătat și un cuțit și speriați, băieții au scos 40 de lei, pe care i-au dat agresorului. Tot în cursul lunii decembrie 2010, o altă victimă, Răzvan S., se afla la o sală de internet, când Laurențiu a venit înjurând. Băiatul, de frică, a scos din buzunar 45 de lei și i-a dat. Într-o altă zi, cei doi s-au întâlnit din nou și văzând că inculpatul se apropie de el, un prieten i-a ținut portofelul lui Răzvan. Pentru că nu a reușit să facă rost de bani, Laurențiu i-a dat un pumn în piept victimei. Laurențiu P. a fost arestat preventiv în decembrie 2010.

Moțiune de cenzură la Camera Deputaților

Uniunea Social Liberală a depus, luna trecută la Camera Deputaților, o moțiune simplă pe tema ineficienței autorităților în privința măsurilor de combatere a consumului de etnobotanice. Liderul PSD, Victor Ponta, preciza atunci că se dorește tragerea unui semnal de alarmă față de faptul că Guvernul, deși a promis un program eficient de combatere a consumului de etnobotanice, nu a făcut nimic în acest sens. Ponta a prezentat date oficiale care arată că România se situează pe locul patru în UE la consumul de etnobotanice și că, la ora actuală, există mii de tineri internați în spitale în urma consumului plantelor cu efect halucinogen. „În baza statisticilor oficiale există mii de tineri internați în spitale și un număr în creștere a deceselor provocate de consumul de etnobotanice. Deși este o problemă de ceva timp, (…) măsurile statului au fost foarte palide sau chiar au lipsit cu desăvârșire. (…) Moțiunea noastră este un semnal de alarmă pe două direcții. În primul rând nu există un interes al statului și al Guvernului de a combate un fenomen extrem de periculos și că nu se discută absolut deloc despre cauzele acestui fenomen. (…)Nu există un program național pentru efectele sociale ale ultimilor ani, ceea ce înseamnă plecarea părinților în străinătate, reducerea gravă a veniturilor populației, reducerea investițiilor din Educație – toate acestea produc, în realitate, o generație mult mai predispusă la fapte de gen consum produse etnobotanice și la producerea și comiterea de infracțiuni”, afirma Victor Ponta.
Până la luarea unor măsuri concrete, comercianții vor continua să-și vândă marfa, chiar și pe internet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?