Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Vremuri grele la Penitenciarul Focșani. Doar trei agenți economici mai lucrează cu deținuți, dar măcar masa e masă: pregătită de un maistru bucătar

Pandemia de coronavirus și starea (perpetuă) de alertă au adus schimbări semnificative în viața din spatele gratiilor, explicabile din punctul de vedere al reprezentanților Penitenciarului Focșani, însă de neînțeles de către deținuți. Sau, mai bine spus, suspecte. Și, pentru că am fost interpelați, la rândul nostru am adresat o serie de întrebări către Penitenciarul Focșani, pentru a lămuri condițiile actuale în care deținuții sunt scoși la diverse activități lucrative, dar și cum se desfășoară o zi de muncă. 

Am aflat, astfel, că sunt anumite condiții pentru ca o persoană condamnată și încarcerată să participe la diverse activități remunerate, dar și că fiecare pas este reglementat de acte normative, inclusiv ceea ce în viața de zi cu zi poate părea banal, ca programul de lucru, o pauză de masă sau meniul zilnic servit. 

Astfel, inclusiv deținuții care muncesc au un program bine stabilit de lucru, de 8 ore zilnic, nu mai mult de 40 de ore pe săptămână. Și, dacă „afară” pauza de masă a angajaților este mai mult pe hârtie, reprezentanții unității de detenție situate în Mândrești arată că pauza de masă este respectată „pe ceas”, de la 13.30 la 14.00. Firește, nu vin deținuții cu pachețel, ci, din câte ni s-a explicat, este vorba despre hrană preparată, pe bază de norme specifice, în conformitate cu OMJ 3147/C/2018 privind aprobarea Normelor de acordare a drepturilor de hrană pentru persoanele private de libertate din sistemul administrației penitenciare. 

Practic, „pachețelul” este pregătit dinainte, sau cel puțin așa suntem asigurați, de „chef-ul” din penitenciar – de fapt, un maistru bucătar. Prepararea hranei persoanelor private de libertate se realizează la blocul alimentar din incinta Penitenciarului Focșani, sub coordonarea personalului calificat, respectiv maistru bucătar angajat. La prepararea hranei, sub îndrumarea personalului angajat calificat, contribuie persoane private de libertate calificate sau care posedă deprinderi, respectiv aptitudini necesare pentru acest tip de activitate și sunt repartizate pentru a efectua activități de deservire, transport alimente, spălatul vaselor, prepararea hranei etc”, se arată într-un răspuns transmis redacției noastre, asumat de comisar șef de poliție penitenciară Bogdan Teodorescu, directorul Penitenciarului Focșani, și subcomisar de poliție penitenciară Ovidiu Popescu, purtătorul de cuvânt al unității.

Din ce ne-au mai transmis reprezentanții unității de detenție, media lunară de deținuți care desfășoară activități lucrative – remunerate și neremunerate – este de 132 de persoane, totul fiind atent verificat dinainte, în funcție de mai multe criterii. Persoanele private de libertate pot participa la activități lucrative în conformitate cu Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor nr 500165/2017 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind organizarea muncii persoanelor private de libertate și se efectuează în raport cu următoarele criterii: starea de sănătate, regimul de executare, vârsta, riscul pentru siguranța penitenciarului, conduita, calificarea profesională, deprinderi și aptitudini, interdicții care decurg din hotărârea de condamnare, cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată care pot influența comportamentul, cât și timpul avut la dispoziție pentru cunoașterea suficientă a persoanelor private de libertate. Din punct de vedere medical, pot exista afecțiuni care afectează aptitudinea de muncă a persoanelor private de libertate și implicit repartizarea pentru a presta activități lucrative, diagnosticul de evaluare a capacității de muncă realizându-se la primirea în penitenciar și în timpul executării pedepsei privative de libertate, după caz, în urma unor examinări clinice de specialitate. Activitățile lucrative desfășurate de către persoanele private de libertate se organizează potrivit programului de lucru întocmit de coordonatorul sectorului unde se desfășoară activitatea și aprobat de către directorul locului de deținere, au mai precizat reprezentanții penitenciarului. 

Probabil cererea e mai mare decât oferta, în sensul că sunt mai mulți deținuți care ar dori să iasă la muncă pentru diverse beneficii și inclusiv socializare, însă Penitenciarul Focșani nu e tocmai căutat pe „piață”. Chiar dacă penitenciarul își prezintă atractiv oferta de mână de lucru, în pandemie situația s-a schimbat, inclusiv până la sistarea totală a unor activități. În prezent, administrația Penitenciarului Focșani are în desfășurare trei contracte de prestări servicii cu diverși agenți economici, asigurând forță de muncă necalificată pentru executarea de lucrări care aparțin atât domeniului public cât și privat. Având în vedere prevederile Legii 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19, prin care au fost instituite, pe durata stării de alertă, măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, la nivelul administrației Penitenciarului Focșani, activitățile lucrative desfășurate de persoanele private de libertate au fost condiționate de respectarea unor măsuri de prevenție a răspândirii virusului. Astfel, contextul epidemiologic actual a generat dificultăți în ceea ce privește desfășurarea de activități lucrative de către persoanele private de libertate, existând perioade în care a fost necesară sistarea atât a prestărilor de servicii la punctele de lucru exterioare, cât și a unor activități de deservire la nivelul unității, ocazie cu care măsurile de siguranță luate au adus schimbări atât ale programului de lcuru cât și al numărului de persoane private de libertate care desfășoară astfel de activități, ne-au mai transmis reprezentanții Penitenciarului Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?