Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Taxa auto se aplică la prima vânzare a autovehiculelor


Modificările la taxa auto vor fi promovate prin proiect de lege pregătit de Guvern să intre în vigoare la 1 iulie 2011 și impun plata taxei la prima vânzare a mașinilor înmatriculate în țară înainte de anul 2007, dar cu o reducere a cuantumului de circa 30% și restituirea unei diferențe din bani.
Pentru mașinile dotate cu motor Euro 5 taxa va rămâne nemodificată, în timp ce pentru mașinile cele mai poluante din categoria non-euro cuantumul taxei va fi redus mai puțin sau deloc, relevă proiectul de lege privind taxa auto finalizat de Guvern.

Proiectul indică în mod distinct că noile reguli vor intra în vigoare la 1 iulie 2011, deși acest lucru presupune inclusiv obținerea aprobării Parlamentului într-un interval extrem de scurt, de doar două săptămâni, în condițiile în care vacanța parlamentară începe în luna iulie. Urgența emiterii actului normativ este însă explicată în document atât prin nevoia reducerii nivelului de poluare, dar și prin evitarea unor sancțiuni din partea Comisiei Europene, care pot fi evitate prin abrogarea de urgență a OU 50/2008 privind taxa auto.

Documentul stabilește că obligația de plată a taxei intervine cu ocazia înmatriculării autovehicul în România, la repunerea în circulație a unui autovehicul după încetarea unei exceptări sau scutiri, precum și la reintroducerea în parcul auto a unui autovehicul în cazul în care, la momentul scoaterii din parc, i s-a restituit proprietaruluivaloarea reziduală a taxei.

„Obligația de plată a taxei intervine și cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România, asupra unui autovehicul înmatriculat pe teritoriul statului român anterior datei de 1 ianuarie 2007. Având însă în vedere că autovehiculele înmatriculate pentru prima dată în România în perioada 1 ianuarie 2007-1 iulie 2008 au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima înmatriculare a acestora a fost achitată taxa specială, pentru acestea nu se va achita taxa pe poluare la prima transcriere a dreptului de proprietate”, se arată în document.

În aceste condiții, pentru autovehiculele înmatriculate pentru prima dată în țară după 1 ianuarie 2007 taxa de primă vânzare va fi impusă doar dacă sunt constatate în mod cumulativ două condiții, respectiv nu a fost achitată taxa specială și face obiectul primei transcrieri a dreptului de proprietate.
Pentru persoanele cu handicap, excepția de la plata taxei auto se aplică numai pentru achiziționarea unui singur autovehicul în decurs de cinci ani și atunci când autovehicu-lul este în proprietatea acestei persoane.
În cazul autovehiculelor echipate cu motor diesel prevăzute cu filtru de particule, fapt confirmat de Registrul Auto Român, cuantumul taxei se reduce cu 25%.

Taxa va fi calculată în funcție de tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 și norma de poluare, luându-se în considerare și deprecierea autoturismului. Astfel, pentru condiții identice, taxa pentru emisiile provenite de la autovehicule va avea același cuantum, indiferent că este vorba de un autovehicul second-hand, care este înmatriculat pentru prima dată în România, sau un autovehicul second-hand înmatriculat deja și pentru care se transcrie dreptul de proprietate, dar pentru care nu a fost achitată taxa specială sau taxa pe poluare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?