Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Preţul benzinei depăşeşte 6 lei


OMV Petrom (SNP), companie controlată de grupul austriac OMV, și Rompetrol Downstream au majorat vineri prețurile carburanților cu nouă bani pe litru, iar cel mai scump sortiment de benzină a depășit pentru prima dată pragul de șase lei pe litru.
Astfel, la OMV Petrom, benzina Premium fără plumb 95 costă 5,21 lei/ litru, iar Top Premium fără plumb 99+ are un preț de 5,59 lei/ litru. Sortimentele OMV Carrera 95 și OMV Carrera 100 pot fi cumpărate cu 5,35 lei/litru, respectiv 6,01 lei/ litru.

Motorinele Top Euro Diesel 5 și OMV Sprint Diesel au un preț de 5,38 lei/ litru, respectiv 5,4 lei/ litru, iar Euro Diesel 5 și OMV Alpin Diesel costă 5,24 lei/ litru, respectiv 5,72 lei/ litru. Prețurile din ben-zinăriile OMV Petrom pot varia cu maximum +/-5% față de cele de referință.

La Rompetrol, benzinele Efix 95 și Alto 101 costă 5,35 lei pe litru, respectiv 6,02 lei pe litru. Totodată, noile prețuri ale sortimentelor de motorină Efix și Alto 55 sunt 5,41 lei litru și 5,72 lei pe litru. Grupul Rompetrol este controlat integral de compania KazMunaiGaz din Kazahstan.

Lukoil România, subsidiară a grupului petrolier rus Lukoil, a scumpit vineri cu până la șase bani pe litru prețul carburanților, după ce primii doi mari operatori din piață, OMV Petrom (SNP) și Rompetrol, au aplicat majorări de nouă bani pe litru.
Prețul benzinei Ecto a crescut de la 5,69 lei la 5,75 lei pe litru, iar cel al motorinei Ecto Super Diesel a fost majorat de la 5,59 lei la 5,65 lei pe litru, potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Lukoil România. Sortimentele Euroluk 95 și Euro L Diesel au fost scumpite cu cinci bani, la 5,26 lei și 5,33 lei pe litru. Grupul Lukoil deține în România rafinăria Petrotel din Ploiești și o rețea de peste 300 de benzinării.
De la începutul anului, companiile petroliere au scumpit carburanții de mai multe ori. Potrivit Institutului Național de Statistică, combustibilii     s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 prețurile au fost majorate cu 13%.
Boc nu are pârghii

Piața distribuției de carburanți din România este ana-lizată de Consiliul Concurenței încă din 2005, dar deocamdată autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei. La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurenței privind creșterile de preț la carburanți, dar premierul Emil Boc a consi-derat documentul ca fiind prea general și a cerut refacerea materialului.
Boc a declarat marți că Guvernul nu are pârghii de intervenție pe piața carburanților și poate adresa companiilor doar rugăminți de reducere a prețului, dar cu riscul de a fi refuzat, astfel că nu trebuie create false așteptări că autoritățile pot anunța în perioada imediată că prețul la pompă va scădea. În urmă cu o lună însă, premierul declara că statul a utilizat și va continua să utilizeze toate pârghiile pe care le are la dispoziție, în cadrul european, pentru a opri „creșterea abe-rantă” a prețurilor la carburanți, care este însă determinată și de evoluția prețului pe piața internațională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?