Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Statele Unite îşi retrag avioanele de luptă din Libia


Armata americană a retras luni avioanele de luptă pe care le-a angajat în campania internațională din Libia, a anunțat Pentagonul, după ce Washingtonul a acceptat, la sfârșitul săptămânii trecute, să își prelungească raidurile pentru 48 de ore.
Inițial, Statele Unite au prevăzut să își retragă avioanele de luptă și rachetele Tomahawk din teatrul de operațiuni începând de la sfârșitul săptămânii, aliații săi din cadrul NATO preluând operațiunile de joi.
Însă, duminică, Washingtonul a acceptat cererea NATO de a efectua lovituri aeriene în Libia până luni, din cauza „condițiilor meteorologice nefavorabile din ultima perioadă”.

De luni, de la ora 22.00 GMT (marți, 1.00, ora României), niciun avion de luptă american nu a mai efectuat nicio misiune, a anunțat căpitanul Darryn James, un purtător de cuvânt al Pentagonului, care a subliniat, totodată, că avioanele erau pregătite să intervină „în cazul în care NATO va solicita acest lucru”.
De duminică, de la ora 22.00 GMT (luni, 1.00, ora României), și până luni, la ora 10.00 GMT (13.00, ora României), avioanele de luptă americane au efectuat cel puțin două raiduri, dar nu a fost lansată nicio rachetă Tomahawk, a adăugat căpitanul James.
Armata americană va mai furniza de-acum numai avioane pentru alimentare în zbor și va efectua misiuni de bruiaj și supraveghere.

Raidurile aeriene în Libia au distrus o treime din capacitățile militare ale forțelor guvernamentale

Forțele guvernamentale libiene au pierdut o treime din capacitățile militare ca urmare a raidurilor aeriene internaționale, afirmă un oficial din cadrul Alianței Nord-Atlantice. „Am distrus o treime din potențialul militar al forțelor loiale lui Muammar Kadhafi”, afirmă generalul Mark van Uhm, citând un raport întocmit de generalul Charles Bouchard, comandantul operațiunilor din Libia. Raidurile aeriene internaționale în Libia au început pe 19 martie, comanda operațiunilor fiind preluată pe 31 martie de NATO.


 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?