Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

„PDL-ul a închis Spitalul odobeştenilor“


Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, acuză PDL-ul că a închis în mod voit spitalul din  localitate, fără a ține cont de investițiile făcute în ultimii ani și nici de cei peste 30 de mii de vrânceni care mergeau la acest spital. „Angajații trimiși în șomaj și pacienții acasă”, acesta este rezultatul măsurilor discriminatorii luate de Guvernul Boc cu Spitalul Odobești. Zeci de miliarde de lei vechi din bugetul orașului Odobești, investite în ultimii 5 ani în modernizarea spitalului, au fost abandonate de pe o zi pe alta. Primarul Nicolaș a afirmat că mai rămâne ca Guvernul Boc să închidă și bisericile și „suntem în plină dictatură”.

Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a declarat că aparatura de ultimă generație, personalul calificat și peste 30 mii de cetățeni nu au valorat nimic în ochii partidului de guvernământ care, de la 1 aprilie, i-a lăsat pe odobeșteni fără spital. El a  precizat că odobeștenii nu trebuie să uite niciodată că PDL le-a închis spitalul, cea mai longevivă instituție din Odobești. „Odobeștenii trebuie să știe și să nu uite că PDL-ul le-a închis spitalul. După ce au tăiat fondurile pentru funcționarea instituțiilor publice din oraș și țin în sertar de 5 ani proiectul cu îndiguirea râului Milcov, acest partid antinațional a dat încă o palmă cetățenilor din Odobești și din Podgorie: le-a închis spitalul. Toate investițiile făcute cu eforturi mari în ultimii ani au fost în zadar. Nu este vorba de reforma sistemului sanitar, ci de distrugerea sistemului sanitar, de pedepsire a electoratului social-democrat, în special a localităților care nu au votat cu partidul portocaliu. Este pierdută o bătălie, dar războiul conti-nuă. Nu vom lăsa cetățenii din Odobești fără spital”, a afirmat Daniel Nicolaș.

„Spitalul nu este o societate comercială”

Edilul a susținut că la mijloc este vorba și despre banii cetățenilor investiți în această instituție, dar și de o problemă socială de care pedeliștii nu au ținut cont și  au tratat această instituție ca pe „o societate comercială”. „Spitalul nu este o societate comercială, din care să faci venituri la buget. Spitalul, școala și biserica sunt instituții care nu produc bani, ci au grijă de om, de sănătatea sa sufletească și trupească și de educația sa. Nu poți face reformă închizând spitalul sau să închizi școala cum au făcut Boc și PDL-ul cu școala din Unirea. Sau să închizi lăcașurile de cult. Mai rămâne acum să închidă și bisericile și suntem în plină dictatură”, a spus primarul Daniel Nicolaș.

„Spitalul nu a fost închis nici în timpul războaielor”

Înființat în 1877, pe terenul fostei mănăstiri „Nașterea Maicii Domnului”, pentru a primi răniții din Plasa Gârlele, care luptau împotriva turcilor în Războiul de Independență, Spitalul din Odobești nu a fost închis niciodată, din 1877 și până astăzi. Nici când a funcționat în Dealul Odobeștilor, nici când s-a mutat pe vale, în fostele clădiri ale Regimentului 10 Putna. Fiind într-o zonă seismică, administrația centrală, după marele cutremur din 1940 a investit sume considerabile în modernizarea spitalului. Regimul comunist a continuat să sprijine dezvoltarea spitalului pentru că era așezat într-o zonă strategică și făcea parte din planul de protejare a populației în cazul unui cutremur.
„Nu s-a ținut cont nici de faptul că Spitalul din Odobești este situat într-o zonă seismică și în caz de cutremur este singura instituție mai apropiată de loca-litățile care ar putea fi afectate de cutremur. Nici faptul că spitalul are și un rol strategic în cazul unor catastrofe naturale nu a fost luat în calcul. Pur și simplu s-a dat o decizie, fără să se vadă urmările. Odobeștenii însă sunt oameni inteligenți și nu vor mai crede promisiunile celor care veneau cu gălețile portocalii și vindeau vorbe în vânt. I-au păcălit pe profesori că le dublează salariile și după alegeri le-au tăiat din salarii, acum mint că vor să facă reformă, dar au închis spitalul și pacienții au plecat acasă. Nici în timpul războiului spitalul nu a fost închis”, a mai spus primarul Nicolaș.

Decizia Guvernului de a închide spitalul este „una abuzivă”

El a afirmat că nu va renunța la acest spital  și va muta bătălia în plan juridic, în speranța că „într-o țară cu un partid totalitar măcar Justiția să mai facă dreptate”.
Nicolaș a reamintit că Spitalul Odobești a fost unul din primele spitale din țară care în 2010 a fost preluat în administrare de către Consi-liul Local. Era o instituție care funcționa în baza unei hotărâri a Consiliului Local, iar decizia Guvernului de a închide spitalul este „una abuzivă”. De asemenea, Spitalul din Odobești avea autorizație de funcționare până la sfârșitul anului, autorizație emisă de Direcția de Sănătate Publică Vrancea. Mai mult decât atât, Spitalul îndeplinea și cerințele impuse de Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea și nu avea niciun leu datorie la stat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?