Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Vrâncenii vor stinge lumina


În această seară, între orele 20.30 – 21.30 se sărbătorește Ora Pământului (Earth Hour), iar în numeroase colțuri ale planetei, oamenii vor stinge lumina pentru a contribui, cât de puțin, la reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, una dintre principalele cauze pentru care schimbările climatice actuale sunt considerate riscante pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător. Vrâncenii sunt puțin sceptici cu privire la această sărbătoare internațională, dar cu toate acestea, au de gând să întrerupă alimentarea cu energie electrică în această seară. „Voi stinge lumina timp de o oră în această seară, pentru că vreau ca și copiii mei să se bucure de toate frumusețile pe care le oferă Terra. Chiar și anul trecut am stins lumina timp de o oră. Poate mulți se gândesc că nu are importanță dacă vor stinge sau nu lumina, dar eu știu că fiecare om care participă la acest eveniment contează și este un gest de responsabilitate față de pământul pe care trăim”, a spus Elena Ponea, din Focșani. Nu de aceeași părere este o altă tânără din Focșani care, deși va participa la eveniment, stingând lumina, crede că pentru a se realiza într-adevăr ceva benefic pentru natură este nevoie de o mobilizare generală. „Eu voi stinge lumina, dar nu cred că va conta în vreun fel. Pentru a reduce emisiile gazelor cu efect de seră este nevoie de o mobilizare generală, nu doar de câțiva oameni și o singură oră pe an. Oamenii ar trebui să conștientizeze faptul că încălzirea globală a devenit o problemă serioasă”, ne-a spus Luciana Toader. Åži elevii Åžcolii „Al. Vlahuță” din Focșani vor participa la acest eveniment, invitându-i pe focșăneni să fie responsabili față de pro-blemele mediului, iar în această seară le cer să renunțe, pentru o oră, la lumina electrică, pentru a marca așa cum se cuvine Ora Pământului. La inițiativa lui Rareș Cristian Neagu, focșănenii de toate vârstele sunt așteptați să economisească energia electrică preț de o oră între 20.30 – 21.30. Pentru ca populația să fie corect informată despre această amplă campanie, ce vizează prevenirea încălzirii globale, elevii vor împărți astăzi pliante informative tuturor celor care vor trece prin zona Ceasul Rău din Focșani.

„Ora Pământului” respectată la Panciu

În această seară, de la orele 20.30, păncenii sunt invitați să stingă luminile, alăturându-se, în acest mod, celorlalte 50 de orașe din România care susțin acțiunile dedicate „Orei Pământului”. Evenimentul va fi precedat de o amplă acțiune de popularizare a campaniei. Astfel, în cursul dimineții, elevi ai clasei a VIII-a C, membri ai Clubului „Eco-Med” care, împreună cu liceele „Al. I. Cuza” și „Ioan Slavici”, în parteneriat cu Primăria Panciu, coordonează, pe plan local, activitățile dedicate „Orei Pământului”, vor distribui materiale informative, în timp ce reprezentanții administrației locale vor anunța, prin intermediul stației de amplificare, faptul că, pe tronsonul orar 20.30-21.30, va fi oprit și iluminatul public. În acest interval, în Parcul Central, pe esplanada din fața Magazinului Universal, participanții la eveniment vor aprinde 250 de lumânări cu ajutorul cărora vor scrie însemnul oficial al manifestării, „60+”, la care vor adăuga denumirea orașului, iar pasionații în domeniu vor fi invitați la activitatea intitulată „Cer senin”, ce va consta dintr-o serie de observații astronomice, cu ajutorul telescopului din dotarea Astroclubului din oraș. Tot atunci, Clubul de Chitară al Liceului Tehnologic va organiza și un concert. La buna desfășurare a manifestărilor vor contribui și efective ale Poliției și Jandarmeriei care, împreună cu reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, vor desfășura acti-vități de prevenire a infracționalității.
Promovarea „Orei Pământului”, eveniment la care orașul Panciu participă al patrulea an consecutiv, a început încă din 21 martie, odată cu înscrierea pe site-ul oficial al evenimentului. Pe parcursul întregii săptămâni, profesorii de geografie din cele două licee le-au explicat elevilor ce reprezintă „Ora Pământului”, caracterizând-o ca o mișcare de protest împotriva poluării și dezvoltării, care nu ține cont de natură și de starea planetei. Tot în cadrul activităților dedicate „Orei Pământului”, s-a mai derulat și o campanie de colectare a hârtiei refolosibile intitulată „Pentru o primăvară mai verde”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?