Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Medicii, şantajaţi de Ministerul Sănătăţii


Ministerul Sănătății (MS) continuă seria șantajelor la adresa sănătății vrâncenilor.  După ce anunțul de a reprofila spitalele din Odobești și Mărășești în cămine pentru persoane vârstnice a făcut vâlvă în rândul personalului medico-sanitar, dar și a populației, acum MS încearcă prin tot felul de metode să „mituiască” angajații acestor unități, dar și autoritățile locale, să accepte condamnarea la moarte a zeci de mii de suflete.

Salariații spitalelor din Odobești și Mărășești, unități propuse pentru reprofilare în cămine pentru persoane vârstnice, își vor putea alege, de astăzi, de voie, de nevoie, unitatea spitalicească unde vor dori să profeseze. Ma-nagerul spitalului din Mărășești, medicul Constantin Barbu, este de părere că angajații unității vor fi de acord să lucreze în alte spitale din Vrancea, decât să rămână fără loc de muncă. „Perso-nalul are de gând să opteze pentru posturile vacante. Este o parte din personal care se apropie de vârsta de pensionare, pentru care ar fi greu să facă naveta, și ar dori să lucreze în căminul pentru persoane vârstnice, dacă autoritățile locale vor accesa programul. Problema cea mai mare este la infirmiere, care au un salariu mic, iar naveta ar presupune costuri în plus, așa că ar prefera să activeze în cadrul căminului pentru persoane vârstnice. Medicii, în lipsă de altceva, vor accepta, pentru că este un loc de muncă, dar sunt conștienți că nu va fi deloc ușor. Eu aștept cererile din partea angajaților și  defalcarea posturilor pe specializări, pentru a le duce la DSP”, a declarat medicul Constantin Barbu.

„Angajații sunt într-o dezinformare totală”

Managerul spitalului din Odobești, Florin Monac, este de părere că publicarea acestor posturi vacante din spitalele vrâncene, pentru care vor putea opta și angajații din instituția pe care o conduce, este un alt șantaj al MS, care încearcă să păcălească angajații, numai ca să accepte ca spitalul să fie transformat în cămin pentru persoane vârstnice. „Angajații sunt într-o dezinformare totală, nu știu ce să facă. Nici nu se știe dacă managerii unităților în care sunt posturile vacante vor accepta acești angajați, deoarece există riscul să nu se încadreze în cheltuielile de personal. Oricum, eu aștept cererile din partea personalului, dar ei sunt disperați. Oare ce va face o infirmieră care are un salariu de 5-6 milioane? Categoric nu va mai avea bani și de navetă. Cred că pentru 90% din cele 67 de unități propuse pentru reprofilare, aceasta este calea spre sfârșit, pentru că autoritățile locale nu vor avea bani să susțină aceste cămine. Ministerul Sănătății încearcă să păcălească lumea cu publicarea acestor posturi vacante. Sunt niște măsuri luate prin telefon”, a declarat Florin Monac. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea vor publica, astăzi, lista cu posturile vacante din spitalele vrâncene, urmând ca în zilele de 4 și 5 aprilie să redistribuie personalul în unitățile sanitare din județ. Spitalele vrâncene și Serviciul de Ambulanță Județean au 244 de posturi libere, cele mai multe fiind la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani. Dacă autoritățile locale din Mărășești și Odobești nu vor accesa Programul „Dezvoltarea rețelei de cămine pentru persoanele vârstnice”, spitalele vor rămâne fără finanțare de la 1 aprilie.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?