Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Gastronomia promovează tradiţiile Vrancei


Gastronomia tradițională este ambasadorul care promovează frumusețea și obiceiurile milenare din munții Vrancei. Bucătarii vrânceni de la ANTREC au obținut patru premii la Festivalul Internațional de „Pomana Porcului”, organizat la Balvanyos, Covasna. Ultimul premiu întâi a fost obținut săptămâna trecută pentru preparate precum Rulada Buciumul Vrâncioaiei, Cartușul Vânătoresc sau Tochitura Taci-și-nghite, mâncarea ciobanilor. Premiile permit ANTREC Vrancea să participe la un festival gastronomic internațional în 2012.

Gastronomia tradițională și obiceiurile milenare din zona montană sunt cei mai buni ambasadori ai turismului vrâncean. Participarea la festivalurile naționale și internaționale este singura modalitate de a atrage turiști români sau străini. Cultura gastronomică montană este spectaculoasă, oferă obiceiuri, ritualuri, tradiții atractive în special pentru străinii obișnuiți cu rigiditatea occidentală.
Specificul zonei montane vrâncene poate asigura dezvoltarea turismului în cele 20 de comune, adică îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor, creșterea atractivității acestor zone. Dezvoltarea turismului va asigura și o desfacere a produselor lactate, a celor din carne, legumicultorilor și proprietarilor de livezi. Pe scurt, va constitui o sursă de venit pentru locuitorii unui județ preponderent agricol.
De aceea, Forumul Montan din România, filiala Vrancea, vrea să organizeze un Festival dedicat Mioriței, oaia vrânceană. Festivalul ar urma să fie organizat în perioada septembrie-octombrie și va fi o completare pentru Festivalul Internațional al Viei și Vinului Bachus.
„Ne propunem să organizăm la nivelul acestor zone, într-o locație turistică, pregătită pentru a primi oaspeți, o manifestare de amploare, cu specific vrâncenesc, care să constituie un punct de atracție inedit pentru cei care vor să viziteze Vrancea arhaică”, a afirmat preșe-dintele filialei județene a Forumului Montan, Dănuț Stoianof.
În acțiune vor trebui coa-gulați toți cei care pot ajuta la dezvoltarea zonei montane, autorități locale, asociații, firme, obști. Comunitățile locale trebuie să fie parteneri pentru asemenea proiecte, nu trebuie să mai aștepte directivele de la Focșani sau București pentru a dezvolta localitățile.

Patru trofee la Balvanyos

Calitatea gastronomiei vrâncenești a fost recunoscută prin trofeele obținute de bucătarii selecționați de ANTREC la Festivalul Internațional de „Pomana Porcului” de la Balvanyos. În 2011 a fost obținut al patrulea premiu la Festiva-lul Internațional de „Pomana Porcului”, după două premii întâi și premiul al doilea în urmă cu trei ani. Echipa vrânceană medaliată la Festivalul Internațional de „Pomana Porcului” a fost compusă din Aurora Pintilie, Costică Å¢îțîrcă, Elena Baciu, Victor Ene și condusă de președintele ANTREC, Vasile Boștiog. Au participat opt echipe din România, reprezentând zone precum Vrancea, Craiova, Alba, cinci din Ungaria și una din Germania.
„Până acum am obținut un premiu II și trei premii I. Performanțele obținute ne dau dreptul de a participa la un festival gastronomic internațional în 2012. Rolul nostru este de a promova tradițiile gastronomice ale Vrancei”, a afirmat președintele ANTREC Vrancea, Vasile Boștiog.
Vrîncenii au realizat răcitură, mușchiuleț afumat, sărmăluțe în foi de viță și de varză, caltaboș, tobă, cîrnați (proaspeți și afumați).
„În premieră le-am prezentat Cartușul Vânătoresc, un fel de șnițel cu cașcaval și ciuperci. O ruladă deosebită a fost Buciumul Vrâncioaiei. După cum îi spune și numele are forma buciumului vrâncenesc iar în compoziție am pus mușchiuleț, cârnați și cașcaval. Un alt produs deosebit a fost Tochitura taci și-nghite. Este o combinație între tochitură și mămăliguță.
Tochitura se face separat și apoi se pune în mămăligă. Se amestecă și, când este gata mămăliga, se răstoarnă în farfurie.
Cei din juriu au fost încântați, este un fel de mâncare specific pentru crescătorii de oi”, a afirmat Vasile Boștiog.

Bani pentru promovarea turismului

Participarea echipei din Vrancea la Festival a fost posibilă datorită sponsorizărilor primite de la Consiliul Județean prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), Vranlact, Aurora dar și Crama Costea Milică din Å¢ifești. Fiecare dintre aceștia a sprijinit sub diverse forme, de la costume pentru bucătărie, produse lactate, vin până la bani pentru înscriere, cazare și transport. Este atât o metodă excelentă de marketing dar și un sprijin acordat turismului vrâncean. „Consiliul județean sprijină promovarea turismului și dezvoltarea acțiunilor care promovează cultura și tradițiile vrâncene”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?