Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Consumator de etnobotanice la… 13 ani


Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Vrancea a întocmit un ghid pentru părinții ai căror copii ar putea deveni dependenți de plantele etnobotanice. Astfel, potrivit CPECA, motivele pentru care tinerii încep să consume acest tip de substanțe sunt slaba informare, lipsa supravegherii, atitudinea permisivă a părinților, curiozitatea și dorința de a părea maturi. Un alt motiv este plaja mare de modalități prin care se vând produsele psihoactive. „Gradul mare de pericol pentru sănătate al acestor produse este dovedit de numărul extrem de mare de persoane, în special tineri, care se prezintă la spital în urma consumului de plante etnobotanice”, se arată în ghidul Centrului Antidrog. Alarmant este faptul că vârsta de debut la tineri a scăzut foarte mult, astfel că, cel mai tânăr consumator înregistrat până în prezent are 13 ani. „În cazul în care s-a ajuns la consum, importantă este vizita la medic. Părinții trebuie să abordeze tânărul cu mare atenție și fără violență pentru a-i putea acorda sprijin. Din discuții, ei pot înțelege motivele pentru care copilul s-a apucat de consum și pot îndepărta cauza”, recomandă Răzvan Candrea, directorul CPECA Vrancea.
Efectele consumului apar și după câteva săptămâni, astfel că, dacă părinții observă scăderea în greutate foarte rapidă a copilului, lipsa unor sume importante de bani sau dacă acesta are dureri de cap frecvente, vizita la medic este esențială. Cu toate că magazinele „de vise” au fost alungate de pe teritoriul Focșaniului, cei care vor să consume știu de unde și cum își pot procura plantele.
Stările în urma consumului sunt concretizate prin confuzie, pierderea identității, halucinații, diminuarea atenției, dureri de cap, anxietate, amețeli, atacuri severe de panică sau creșterea temperaturii corpului și a tensiunii arteriale. Mai nou, tinerii au ajuns în stadiul în care substanțele etnobotanice sunt injectate cu diferite substanțe, pentru un efect mai intens și mai nociv. Ghidul pentru părinți are și câteva sfaturi. „Sunteți cu si-guranță cea mai apropiată persoană pentru copilul dumneavoastră. El va ține seama de opinia dumneavoastră cu privire la ce este bine sau rău, sănătos sau periculos. Așa cum probabil știți, copilul dumneavoastră este expus influenței grupului de prieteni, ceea ce l-ar putea face să ia o decizie greșită”, se arată în îndreptar. Părinții au rolul de a asigura suportul pentru formarea tânărului în vederea maturizării și acest lucru poate fi realizat prin discuții despre opinii, temeri sau sentimente. De asemenea, părinții trebuie să le asi-gure copiilor sprijin și afecțiune pentru ca aceștia din urmă să nu caute afecțiune în grupul de prieteni, care îl pot influența negativ. Cel mai important este ca tânărul să fie sprijinit pentru a lua decizii responsabile și să adopte un stil de viață sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?