Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Numărul insolvenţelor va continua să crească


Numărul firmelor care vor intra în insolvență va continua să crească în acest an, deoarece nu există încă un mediu economic stimulativ, iar unele falimente vor fi „răsunătoare”, potrivit reprezentanților Coface România.
„Trendul în ceea ce privește insolvența se va menține pe creștere și în 2011. Premisele creării unui mediu economic stimulativ nu există. Firmele care s-au chinuit să se mențină pe piață nu vor mai reuși să rămână în viață”, a declarat joi, Anca Catrina, credit risk manager al Coface România.
Potrivit datelor Coface, în primele nouă luni ale anului 2010 s-au înregistrat 15.442 de insolvențe, domeniile construcțiilor, comerțului și transporturilor fiind cele mai afectate.
Cristian Ionescu, country manager Coface pentru România, Bulgaria și Slovacia, a spus că în acest an se vor înregistra falimente „răsunătoare”, dând ca exemplu o companie din domeniul distribuției de medicamente.
Datele Oficiului Național al Registrului Comerțului arată că numărul firmelor care au intrat în insolvență anul trecut a ajuns la 21.692, peste nivelul înregistrat în 2009, când 19.894 de companii au ajuns în situația de a nu-și mai putea plăti datoriile.

Pe de altă parte, reprezentanții Coface remarcă o scădere a notificărilor de sume cu scadență depășită, ceea ce dovedește o stabilizare a evoluției incidentelor de plată.
„Întârzierile la plată au în conti-nuare o frecvență ridicată, însă sunt controlabile printr-un credit management corect. Față de 2009, în 2010 numărul cazurilor notificate a scăzut cu 60%, iar valoarea cumulată a acestora s-a redus cu 75%. Volumul daunalității s-a redus de la nivelul record din 2009 (peste 150%) până la 55% în 2010”, arată datele Coface.

Potrivit agenției de rating, lichi-ditățile sunt în continuare la nivel redus, iar volumul creanțelor crește datorită arieratelor pe lanțul de furnizare.
În ultimele luni ale anului 2010 s-a remarcat o creștere a volumului sumelor notificate, în special din sectorul construcțiilor și al domeniilor conexe.
„În 2011 ne așteptăm la o îmbunătățire treptată a companiilor prin cifre de afaceri și profitabilitate în ușoară creștere în condițiile în care costurile au fost deja reduse. Vor apărea noi oportunități de achiziție, investiții și fuziuni”, apreciază reprezentanții Coface.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?