Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ameninţă securitatea europeană


O aderare a României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație a persoanelor în cadrul UE amenință securitatea restului Europei, a apreciat joi ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez.
„Dacă baza de date (…) a spațiului Schengen cade în mâinile crimei organizate internaționale, se șterge toată securitatea internă europeană”, a declarat el în cursul unei conferințe de presă la Helsinki, referindu-se la un fi-șier european folosit de poliția de frontieră.
Wauquiez a reiterat poziția comună franco-germană, potrivit căreia aderarea Bulga-riei și României la spațiul Schengen este „prematură”.
„Suntem într-un sector în jurul României, Bulgariei și Greciei”, unde se concentrează „trei sferturi dintre problemele” legate de intrarea persoanelor și bunurilor în UE: imigrația ilegală, traficul de arme, problematica drogurilor, traficul de copii”, a afirmat ministrul francez.
Ungaria, care deține preșe-dinția semestrială a UE, este favorabilă aderării României și Bulgariei la Schengen, dacă cele două țări vor îndeplini toate condițiile tehnice cerute.
Åžansele Bucureștiului și Sofiei de a adera în martie 2011 s-au topit ca zăpada la soare după reticențele exprimate de Franța și Germania, comentează AFP.
Intrarea unei țări în spațiul Schengen trebuie să beneficieze de acordul tuturor celorlalți membri, iar reticențele Germaniei și Franței au practic valoarea unui veto.

Germania își confirmă opoziția față de aderarea României

Germania se opune în conti-nuare, pentru moment, aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat joi mi-nistrul german de Interne.
„Cele două guverne au depus eforturi pentru a îndeplini condițiile tehnice (de aderare) la Schengen. Acest lucru merită elogii”, a declarat Thomas de Maiziere în fața presei, cu ocazia unei reuniuni informale a miniștrilor de Interne și Justiție din cadrul UE.
„În paralel, există carențe și critici față de sistemul judiciar și corupția din aceste țări”, a adăugat el.
Pentru el, este „important să se lege” aspectele tehnice de problemele politice ridicate de starea sistemului judiciar și de corupție. „După aceea, vom lua o decizie comună”, a adăugat el, în cadrul acestei întâlniri cu presa la Gödöllö, în apropiere de Budapesta.
El a reiterat poziția comună franco-germană, care califică drept „prematură” aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, format din 25 de țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?