Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

A crescut preţul ţigărilor


Cei trei mari producători de tutun din România au majorat prețul țigărilor, în această săptămână, cu 0,3 lei pe pachet, și spun că decizia este urmarea creșterilor de costuri din ultima perioadă. „Sunt foarte multe motive pentru care s-au scumpit țigările, dar printre ele nu se numără, de această dată, majorarea accizei. Noi am operat majorările de preț începând de azi (n.r. – miercuri)”, a declarat Gilda Lazăr, corporate affairs manager la JTI.
Åži ceilalți doi mari producători de țigări, Philip Morris și British American Tobacco, au ridicat prețurile cu 0,3 lei pe pachet. „Principalul motiv al majorării prețului este creșterea costurilor. Vindem mai puțin și ne costă mai mult. Åži prețul tutunului a crescut față de anul trecut”, a spus Lazăr.
Pentru Philip Morris noile prețuri vor intra în vigoare începând cu data de 26 ianuarie.
„Nu comentăm asupra deciziilor de preț, dar trebuie avut în vedere că în prezent circa 80% din prețul țigaretelor în România (adică echivalentul a 16 țigarete dintr-un pachet de 20) este reprezentat de valoarea combinată a accizei la tutun și a TVA-ului, ceea ce face ca orice produs de contrabandă consumat în țara în detrimentul unuia cu taxele plătite să afecteze serios veniturile statului”, a spus Andrei Vasilescu, director Corporate Affairs la Philip Morris.
Potrivit unui studiu, contrabanda cu țigări a ajuns în luna septembrie la 24,4% din totalul pieței, după ce în lunile iunie și iulie scăzuse la 21,3%. Producătorii de țigarete au explicat creșterea ponderii contrabandei prin majorările de preț la țigarete, determinate de creșterea accizei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?