Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Piaţa auto, victima austerităţii


Vânzările de autoturisme din Vrancea au scăzut anul trecut cu aproape 25%, comparativ cu anul 2009. Doar piața autoturismelor second-hand importate din țările Uniunii Europene a atras vânzări mai mari. În 2010 au fost înmatriculate 3.095 de autoturisme în Vrancea, din care 2.357 au fost second-hand-uri din Europa. Dacia este cea mai bine vândută mașină nouă, iar Opel, Volkswagen și Ford, cele mai căutate mașini second-hand.

Piața auto vrânceană și-a continuat căderea în 2010 când vânzările de autotu-risme noi s-au redus până la 1.353 de mașini, comparativ cu 1.782 vehicule în 2009. Majoritatea autoturismelor au fost înmatriculate în Vrancea, respectiv 738, celelalte fiind cedate prin leasing. Datele centralizate la nivelul dealerilor arată că majoritatea autoturismelor vândute au fost de fabricație autohtonă, respectiv din gama Dacia.
Dealerii auto spun că factorii care au influențat căderea pieței auto sunt, în primul rând, creșterea TVA-ului în a doua jumătate a anului trecut dar și restricțiile suplimentare impuse de bănci și companiile de leasing. Băncile au acordat cu mai multă atenție credite, iar fișa fiscală din anul 2009 prezentată în 2010 a fost mai „subțire” în comparație cu alți ani.
Singura gură de aer pentru dealeri a fost valorificarea tichetelor valorice prin programul Rabla care în 2010 a oferit ocazia românilor să scape de vechituri, dar și să obțină un profit din vânzarea voucherului. Conform datelor Administrației Fondului pentru Mediu, în piața din Vrancea au ajuns circa 4.000 de tichete valorice din care doar 1.000 au fost valorificate.

Vânzările au scăzut în a doua jumătate a anului

Dealerii spun că cele mai mari scăderi de vânzări se datorează greutății persoanelor juridice de a mai obține credite sau linii de finanțare. O scădere a vânzării autovehiculelor noi a fost înregistrată de Toyota Focșani imediat după ce Guvernul a tăiat 25% din salariile bugeta-rilor și a crescut TVA-ul de la 19 la 24%.
„În a doua jumătate a anului 2010 am înregistrat o scădere egală cu 50% față de prima jumătate a aceluiași an. Aceste cifre scăzute sunt din cauza TVA-ului care s-a mărit, iar finanțarea pentru persoanele fizice a fost destul de greoaie din luna octombrie. La fel s-a întâmplat și în cazul societăților comerciale care au primit mai greu bani de la bănci pentru că veniturile din 2009 au fost mai mici”, ne-a spus Gabi Necula, directorul de vânzări de la Toyota Focșani. Dealerul a înregistrat o scădere totală la numărul de unități vândute în 2010 față de 2009 de 3%.
Nici grupul Auto Sima Beyer nu a dus-o mai bine în anul care tocmai s-a încheiat. Reprezentantul departamentului de vânzări, Costel Ivan, susține că în cazul persoanelor fizice, cifrele sunt bune. „Anul 2010 l-am încheiat cu rezultate previzibile, mulțumitoare. Contextul economic îl cunoaștem cu toții și, în aceste condiții rezultatele nu sunt foarte bune, dar mulțumitoare. Realizările pe care le-am avut se datorează și ofertelor bune pe care le-am promovat, dar și programului de casare care s-a aplicat într-o formă îmbunătățită față de anul 2009. Ne-am așteptat la un sprijin mai mare din partea finanțatorilor, însă din cauza selecției făcute de aceștia cumpărătorii au fost îndepărtați. Am fi avut rezultate mai bune dacă nu ar fi fost atât de selectivi. Clienții nu au beneficiat de o stabilitate financiară în 2010 și din această cauză nu au reușit să ia decizia unei finanțări”, ne-a spus Costel Ivan. Auto Sima Beyer a înregistrat o scădere de circa 10% la numărul de unități vândute, iar cifra are cores-pondent la persoanele juridice. Directorul de vânzări susține că anul 2011 nu va aduce mari modificări în programul Rabla și că ofertele vor fi, în mare, aceleași.

Reducerea fiscalității, o soluție pentru piața auto

Reprezentanții Scorpion Focșani au arătat că, în ciuda scăderii vânzărilor, dealerul Volkswagen și-a menținut cota de piață. Ba mai mult, a crescut cu 0,18% față de anul trecut. Alt dealer, Hyundai Focșani speră la o revenire a vânzărilor pe anul 2011. Coordonatorul de vânzări, Dan Găitănaru, spune că soluții ar fi reducerea fiscali-tății, simplificarea documentelor și transparență. De asemenea, o măsură care ar ajuta piața auto ar fi relaxarea creditării printr-o intervenție pe piață a BNR. „Principalele motive pentru care piața de auto a scăzut în vânzări sunt date de taxa de poluare, de imposibilitatea deducerii TVA-ului la contractele de leasing, recesiunea care ne-a afectat pe toți și scăderea veniturilor bugetarilor. Hyundai este o marcă mai ieftină și se adresează mai mult persoanelor fizice. Este clar că, dacă am înregistrat o scădere aceasta este din cauza sărăcirii populației. Imobiliarele și piața auto au fost cele mai afectate”, ne-a declarat Dan Găitănaru, coordonatorul de vânzări al Hyundai Focșani.

Mașinile second-hand se vând mai bine

Comparativ, mașinile se-cond-hand au fost mai căutate de vrânceni. Piața de automobile la mâna a doua a fost mai puțin afectată de criză deși taxa de poluare și comisioanele au umflat chiar și cu câteva mii de euro prețul mașinilor. Totuși, si-tuația de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor arată că, în 2010, au fost înmatriculate nu mai puțin de 2.357 de autoturisme second-hand aduse din alte țări ale Uniunii Europene. Cele mai căutate mașini sh au fost din gama Opel-710 vehicule, Volkswagen-547 vehicule și Ford – 270 vehicule. Situația înmatriculărilor mai arată și că una dintre mașinile sh prefe-rate de vrânceni este Audi. Au fost cumpărate nu mai puțin de 125 autoturisme aduse din străinătate și doar o singură mașină nouă a fost achizițio-nată din România. O situație similară este la BMW, cu două mașini noi înmatriculate anul trecut și 92 aduse din Germania sau Olanda.

Înmatriculări autoturisme noi 2010:

Dacia……………….315
Renault………………77
Opel………………….62
VW……………………50
Chevrolet…………..34
Ford………………….29
Hyundai…………….28
Toyota………………23
Fiat…………………..19

Înmatriculări autoturisme second hand:

Opel……………….710
VW…………………547
Ford……………….270
Audi……………….125
BMW………………..92
Mercedes Benz….66

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?