Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Suprimarea MCV e o decizie a Comisiei


Suprimarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) nu poate fi făcută unilateral de către România, a afirmat, ieri, la Bruxelles, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), precizând că decizia în acest domeniu aparține executivului comunitar, transmite RFI.
Declarația lui Mark Gray survine după ce ministrul de externe, Teodor Baconschi, susținuse, într-un interviu publicat luni, că România poate denunța unilateral MCV, în cazul în care este folosit în alte domenii și devine un handicap.
„În mod procedural, suprimarea MCV ar fi bazată pe o decizie a Comisiei Europene, după ce vor fi împlinite cele patru jaloane ale reformei justiției care sunt corelate”, a replicat Mark Gray, subliniind că acest lucru „se va face prin continuarea angajamentului politic pentru reformă și prin cooperare sporită între autoritățile române și Comisie. Este însă decizia Comisiei”.
Într-un interviu recent pentru ziarul Adevărul, șeful diplomației române a spus că Bucureștiul poate condiționa aderarea Croației la Uniunea Europeană și poate denunța unilateral MCV, în cazul în care este folosit în alte domenii și devine un handicap. Dacă MCV va fi folosit nu atât ca mijloc de cooperare, ci mai curând ca pretext de presiune în alte domenii, România nu are de ce să-l mai mențină, a opinat Teodor Baconschi.
De altfel, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a calificat abordarea ministrului de externe Teodor Baconschi conform căreia România ar putea condiționa, din perspectiva Mecanismului de Cooperare și Verificare, ade-rarea Croației la Uniunea Europeană „drept o abordare neinspirată, contraproductivă și injustă față de o țară prietenă și cu o națiune cu vocație europeană”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?