Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Cozi de nouă zile pentru plata taxelor şi impozitelor


România ocupă ultimul loc în UE în ce privește ușurința plății impozitelor și locul 151 la nivel mondial, potrivit unui raport anual realizat de Price waterhouseCoopers și Banca Mondială. Firmele din România pierd anual 222 de ore, adică puțin peste nouă zile pe an, pentru pregătirea documentației, depunerea decla-rațiilor și plata efectivă a dărilor la stat.
În ultimii cinci ani România nu a făcut progrese în ceea ce privește simplificarea sistemului de colectare a taxelor și impozitelor. Concluzia aparține lui Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică al PricewaterhouseCoopers România (PwC), și a fost prezentată cu ocazia lansării raportului „Paying Taxes 2011”, realizat de PwC și Banca Mondială.
„Este puțin dezamăgitor pentru că este al șaselea an în care facem acest raport în România și nu vedem schimbări radicale. Lucrurile nu s-au prea mișcat. Alte țări din jur se descurcă mult mai bine”, a comentat Peter de Ruiter.
România se clasează pe locul 151 din 183 de economii analizate de către raportul PwC, fiind pe ultimul loc din UE în privința ușurinței plății impozitelor. Această po-ziție este cauzată de numărul mare de plăți, 113 operațiuni pe an, numai Ucraina reușind să ne depășească din acest punct de vedere. Dintre cele 113 plăți, 84 se referă la contribuțiile sociale. Suedia este cea mai bine plasată în topul global, cu doar două plăți anuale.
„Cum reușesc suedezii? Aici o companie plătește un singur impozit, de două ori pe an, sistemul electronic de plată este pus la punct”, a explicat reprezentantul PwC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?