Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

GALERIE FOTO: Elevii vrânceni, învățați ce TREBUIE și ce NU TREBUIE să facă pe internet


Pe parcursul lunii octombrie, care a fost declarată „Luna Europeană a Securității Cibernetice”, polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea și de la Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității au organizat o serie de  întâlniri cu elevii, pentru a-i învăța ce trebuie să facă pentru a nu cădea în plasa infractorilor, dar și cum să nu treacă ei de cealaltă parte a legii.
Prin intermediul acestor întâlniri, s-a urmărit promovarea importanței securității cibernetice în rândul elevilor, un alt scop fiind acela de a-i face pe tineri să înțeleagă și să se ferească de amenințările din acest domeniu. „Pornind de la inițiativa Agenției Europene pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor (ENISA), care a organizat o campanie de informare a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene declarând luna octombrie drept «Luna Europeană a Securității Cibernetice», polițiștii vrânceni au susținut o serie de sesiuni de informare pentru elevii din școlile generale și liceale din județ. Temele dezbătute de polițiști și elevi au privit, în esență, consecințele postării de mesaje neadecvate pe site-urile de socializare și nu numai, protecția datelor personale în mediul online, riscurile la care tinerii se supun atunci când aleg să își expună viața privată unor «prieteni virtuali», cyberbullying-ul și consecințele psihice ale hățuirii”, explică polițiștii.
    În timpul întâlnirilor, elevii au aflat că un mesaj instigator la ură, un gest indecent sau ofensator ori o imagine explicită pot ruina reputația și pot avea consecinte pe termen lung, având în vedere caracterul permanent al informațiilor din mediul online. De asemenea, expunerile publice ale adreselor de domiciliu, instituției de învățământ frecventate ori ale numerelor de telefon personale sunt informații deseori vânate de infractorii cibernetici. Partajarea, chiar și cu un cerc restrâns de prieteni a unor fotografii intime este urmată de cele mai multe ori de pierderea controlului asupra acestor materiale și ajungerea lor în mâinile răufăcătorilor.
Conform statisticilor, la nivel european, 65% dintre tineri au fost invitati de prieteni virtuali la întâlniri personale, iar 39% dintre aceștia nu împărtășesc nimănui experiențele neplăcute trăite.  

Polițiștii au discutat cu peste 1000 de elevi

    Peste 1000 de elevi au participat la discuțiile cu polițiștii, iar informațiile primite le vor fi de mare ajutor, dacă vor ține cont de ele, în condițiile în care, aproape că nu există tânăr care să nu aibă acces la internet. „În cadrul activităților organizate în perioada 1-28 octombrie, au participat peste 1000 de elevi de la Școala Gimnazială nr. 3 și Colegiul Tehnic «Edmond Nicolau» din Focșani, Școala Gimnazială «Angela Gheorghiu» și Liceul Teoretic «Emil Botta» din Adjud, Liceul Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» din Panciu, Școala Gimnazială și Grupul Școlar «Simion Mehedinți» din Vidra, precum și de la Centrul Școlar pentru Educație Incluziva «Elena Doamna» și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret din Focșani. Elevii, care au participat la activități, au manifestat un interes semnificativ pentru temele abordate, Internetul reprezentând una dintre cele mai importante surse de informare, dar și un «mediu» în care se desfășoară o parte considerabilă a interacțiunilor sociale ale acestora”, au adăugat reprezentanții IPJ.

Sfaturi pentru navigarea în siguranță pe Internet

    Înainte de a posta, gândiți-vă dacă nu cumva materialul respectiv ar putea face rău cuiva sau conținutul acestuia este unul inadecvat. Utilizați parole diferite pentru conturi sau aplicații diferite, folosiți setările de confidențialitate disponibile pe site-uri. Aveți grijă cu cine vă împrieteniți online, limitați accesul la sistemele de localizare, verificați simbolul de criptare și https pentru paginile care administrează date personale, nu partajați informații personale ale altora, nu comunicați nimănui parolele dumneavoastră. 
Nu vă fotografiați în ipostaze în care nu doriți să fiți văzuți de toată lumea, nu transmiteți mai departe fotografii explicite ale altor persoane. Blocați orice prieten virtual care încearcă să vă flateze, să vă trimită cadouri, care discută subiecte pentru adulți, vă cere să păstrați secrete, vă întorc împotriva prietenilor și familiei, partajează fotografii explicite ori vă șantajează emoțional. De asemenea, blocați grupurile online care promovează bullying-ul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?